Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоахим Херман: Германия няма за цел да направи България и Македония чакални за бежанци

Има вероятност Гърция да излезе от Шенген, ако границите й не се охраняват ефикасно

Снимка: БГНЕС

Възможно е Гърция да излезе от Шенген, ако охраната на границите й продължава да е неефикасна. Това заяви министърът на вътрешните работи на германската провинция Бавария Йоахим Херман след конференция за противодействие на тероризма в Дунавския регион.

България има подписано споразумение с Гърция и Турция за създаването на тристранен център, съобщи българският министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова

Това, което мога да кажа за ситуацията в Гърция е, че те създават трудностите, сблъскват се и се опитват наистина да ги преодолеят, но изоставането, което имат последната година и месеци, прави задачите пред тях доста трудни. В момента те изграждат хот спот центрове. Цялата система по регистрация на пристигащите, но натискът при тях остава висок, а трудностите на една морска граница не могат да се отрекат.

Херман обясни, че Германия няма за цел да направи България и Македония чакални за бежанци:

От баварска и германска гледна точка мога да се съглася, че ефикасността на охраната на гръцката граница не е добра. Там има още много да се желае. Това включва не само търговията с оръжие, но и настоящата бежанска криза. Ако Гърция продължи да не изпълнява своите задължения по ефикасното охраняване на границата, то може да се принудим, тъй като в момента изискванията са много високи, в резултат на това Гърция да излезе от Шенген.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.