Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - оперната прима Веселина Кацарова и диригентът Павел Балев

Веселина Кацарова и Павел Балев
Снимка: sofiaphilharmonie.bg

В предаването гостуват двама български музиканти с огромен авторитет в Европа и в света – оперната прима Веселина Кацарова и Павел Балев, главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден, Германия. На 14 януари 2016 г. те се събраха за първи път на родна сцена – за концерта им със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” в зала „България”. Тази изява на двамата музиканти беше провокирана от съвместната им работа по компактдиска „Руски арии” заедно с оркестъра на Баден-Баден. Той излезе през октомври миналата година и беше номиниран за международната награда за класическа музика ICMA.

Концертът на 14 януари беше първата среща на Веселина Кацарова със Софийската филхармония след 27-годишна кариера по големите сцени:  Баварската и Виенската държавна опера (които я удостоиха с титлата „камерзенгерин” съответно през 2005 и 2010 година), Дойче опер – Берлин, Миланската скала, „Ковънт гардън” - Лондон, Парижката национална опера, театрите „Реал” в Мадрид и „Лисео” в Барселона, Метрополитен опера – Ню Йорк, Лирик опера - Чикаго и редица други. Кацарова често гостува на Залцбургския музикален фестивал, където дебютира през 1992 г. в операта „Милосърдието на Тит” от Моцарт под диригентството на сър Колин Дейвис. Фактът, че за първи път солира на Софийската филхармония е парадоксален, но има своето обяснение. Откакто гради своята кариера в чужбина, от 1989 насам голямата наша певица е правила само няколко концерта у нас - със Симфоничния оркестър на БНР и с Фестивалния оркестър на Новогодишния музикален фестивал. Затова всяка среща на Веселина Кацарова с българската публика е много емоционална за нея и за почитателите й, и преживяна по незабравим начин.

Павел Балев е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия „Карл Флеш” в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гостува на оперните театри в Хамбург, Лайпциг, Бремен, Цюрих, в Земпер опер - Дрезден и Комише опер -  Берлин. Има редовни изяви със Симфоничния оркестър на Датското радио, с Националния академичен симфоничен оркестър на Санкт Петербург, Националната опера и оркестъра на Монпелие, Софийската филхармония и редица други.

Сред солистите, с които е работил, са Ане-Софи Мутер, Едита Груберова, Томас Хемпсън, Диана Дамрау, Анна Нетребко, Пьотр Бечала, Веселина Кацарова, Красимира Стоянова. Двата компактдиска, реализирани от Красимира Стоянова и Мюнхенския радиооркестър под негово диригентство - ”Славянски арии” и „Арии от Верди”, получават редица награди.

Чуйте в звуковия файл предаването "На бис - българските музиканти" със специални гости Веселина Кацарова и Павел Балев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14