Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анри Дьомаркет: Към музикантите във Франция има уважение

Анри Дьомаркет

Анри Дьомаркет дойде в България като един от изключителните солисти в сезона на Софийската филхармония. За тази стабилна и много ценна за публиката "френска връзка" трябва да благодарим както на ръководния екип на оркестъра в момента, така и на творческия съветник Светлин Русев, който е вдъхновител за тези срещи на софийска сцена.

В концерта на 21 януари в зала "България" на диригентския пулт беше отново Жан-Бернар Помие – неговото присъствие се цени високо не само от зрителите, но и от оркестрантите. А солистът Анри Дьомаркет допринесе за френския дух на програмата – такава беше нейната идейна спойка – с две прочути произведния: Концерт за виолончело и оркестър №1 от Камий Сен-Санс и Вариации по рококо тема от Пьотр Илич Чайковски. Превъзходно поднесени – виртуозно, зашеметяващи като техника и особено като звук, извлечен от скъпоценното виолончело "Страдивари" от 1725 година. За много от присъстващите в зала "България" този концерт ще остане като незабравим спомен от срещата с един от най-блестящите виолончелисти на нашето съвремие.

В интервю за предаването "Алегро виваче" Анри Дьомаркет сподели, че обича да се изявява в различни стилове и особено да работи с гласове - дори и с хорови състави. Свири джаз, близък приятел е с прочутия акордеонист Ришар Галиано.

Ако отидете сега във Франция, веднага ще забележите високото качество на програмите. И изпълнителите, и публиката, са много отворени към модерната музика, към оригиналното и непознатото. Поемат се много повече рискове в програмирането на концертите от където и да било другаде по света. Има страни, където стигат до Дебюси и се страхуват, че по-новата музика ще остави залите празни. Това е лошо и е опасно, защото се свежда само до парите. Чувал съм да казват, че Франция не е музикална нация като Германия, Англия и Русия. Идете сега и ще бъдете изненадани. И още нещо – положението на музикантите във Франция е много по-добро от много други държави.  Не казвам, че няма проблеми, но към музикантската професия у нас има уважение.

За френската връзка в музиката, за виолончелото "Страдивари" и концертите му в България - чуйте цялото интервю с Анри Дьомаркет, който още си спомня ясно първото си гостуване у нас през 1995 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14