Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Василева пее в "Реквиема" на Верди в Тел Авив

Снимка: БГНЕС

За представянето на "Реквиема" на Джузепе Верди имаше две обяви. В програмата на Телавивската опера той бе в поредицата "Литургична музика", а в програмата на Ерусалимския симфоничен оркестър, който тази година празнува половинвековен юбилей, е в цикъла "Оперни творби". В това няма грешка! Подобно на "Реквиема" на Моцарт и тази творба има драматична история, която се крие в самата ѝ същност. Първите две части са написани в чест на композитора Джоакино Росини и е трябвало да бъдат изпълнени за отбелязването на година от смъртта му. Но ръководството на Операта в Болоня отклонило това изпълнение, което щяло да бъде конкуренция на оперните спектакли. И наистина, и до ден-днешен част от теноровата партия и сопрановият финал се изпълняват концертно от певци, които искат да покажат гласовите си качества.

Когато най-накрая "Реквиемът" прозвучава през 1871 година, той бива подложен на сриваща критика. За нея критикът след години се извинява, а творбата на Верди е сред най-често изпълняваните по света. Наистина има всички белези и на оперно произведение с огромен хор (в Израел бяха съединили два хора – на Рамат Ган и Кибуцния) и пълен симфоничен оркестър. В своята интерпретация диригентът Фредерик Шазлен не толкова бе наблегнал на мъката в литургичния текст, колкото на гнева, на бунта. Добре му партнираха гастролиращите и в постановката на Вердиевата опера "Трубадур" певци: българката Светла Василева, албанският мецосопран Енкелейда Шкоза, аржентинският тенор Густаво Порта и баритонът от Грузия Михаил Колишвили. Заради ограничения брой представления публиката от ценители на тази част на творчество на оперния композитор бе дошла и от доста отдалечени селища на Израел с коли и автобуси. Аплодисментите бяха бурни, а финалната сопранова ария остави всички без дъх.

Беше доста изморително, защото репетирахме едновременно "Трубадур" и "Реквием" на Верди! Но публиката наистина го оцени много високо, сподели оперната звезда Светла Василева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14