Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралският Концертгебау оркестър планува да свири във всички страни на ЕС

| обновено на 30.01.16 в 17:57
Снимка: RCO/Van Boxtel

Две години и половина трябва да продължи турнето на Кралския Концертгебау оркестър "RCO meets Europe" във всичките 28 страни на Европейския съюз, съобщава De Telegraaf. То ще премине под патронажа на Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия.

Оркестърът, в който свирят музиканти от 25 различни националности и вече 15 години има концертмайстор българин - цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази, чувства необходимостта да направи тази смела крачка точно сега, за да сближи хората чрез музиката, в светлината на, наред с другото, бежанската криза и икономическите трудности.

Първите концерти ще бъдат през месец август 2016 година в Ирландия, Австрия и Словения, под ръководството на новия главен диригент Даниеле Гати. На 9 септември ще бъде откриването на следващия сезон в Амстердам - този концерт е и официалното встъпване на Гати в длъжност - като седмия главен диригент на Концертгебау оркестър. Серията концерти ще приключи през сезон 2018/2019 в Латвия, Литва, Полша и Швеция. Има голяма вероятност финалът да бъде в София.

Във всяка европейска страна Кралският Концертгебау оркестър планира да има изпълнение заедно с местен младежки оркестър, в подкрепа на важната теза, че "европейската идея принадлежи на младите поколения".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14