Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват изложбата "Българска археология 2015"

Снимка: Уикипедия

В Археологическия музей в София тази вечер ще бъде открита изложбата "Българска археология 2015", в която са показани експонати от извършените миналата година проучвания от археолозите от цялата страна.

Камен Бояджиев от музея разказа:

Част от находките показват една далечна търговия в рамките на Средиземноморието и егейското крайбрежие. През римската епоха се откриват предмети, съдове или примерно римската военна диплома, която е представена, които показват в директни контакти с центъра на Римската империя. Може да бъде казано точно кога е издадена, по какъв повод. Тя е издадена точно на Коледа, сегашната ни Коледа на 25 декември 119 година. И съответно да се потърси историята на този римски ветеран по какъв път то е пристигнало в тази вила, какво се случва с него. Много често примерно се откриват останки от растенията, които те са използвали, съответно по начина, по който са ги обработвали.

Изложбата се организира по повод Деня на археолога - 14 февруари и ще бъде отворена за посетители до 10 април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14