Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 13 март от 19 часа ще излъчим от "Мартенските музикални дни" концерта на Румънския национален симфоничен оркестър с диригент Кристиян Мандял

Кристиян Мандял (вляво) и Андрей Йоница
Снимка: личен архив

Музикантите от Румънския национален симфоничен оркестър и техният диригент Кристиян Мандял са вече познати на русенската публика. Тази година те отново ще се представят на фестивала, а солист ще бъде младата надежда Андрей Йоница -  носител на първа награда от конкурса "Чайковски" – Москва 2015. В програмата са включени: Три румънски танца от Т. Рогалски, Рококо вариации от П.И. Чайковски, Смъртта на Изолда от Рихард Вагнер  и  сюита Кавалерът на розата  от Рихард Щраус.
Ученик на Херберт фон Караян в Берлин и Седжиу Челибидаке в Мюнхен, Кристиан Мандял е считан за един от най-значимите румънски диригенти днес, който развива блестящо своята дейност в продължение на четири десетилетия. Между 1987 и 2002 е главен диригент и музикален директор на Букурещката филхармония. В качеството си на симфоничен и оперен диригент, маестро Мандял прави стотици концерти в повече от 36 страни, а неговото музициране вдъхновява публиката от цял свят. През последните години концентрира усилията си върху развитието на Румънския национален симфоничен оркeстър, признат за най-добрия оркестър на Румъния през последните няколко години.
Изявеният талант Андрей Йоница, който ще се изяви като солист на фестивалната сцена, е роден през 1994 г. в Букурещ. От ранна детска възраст започва да свири на пиано и виолончело. През 2014 г. си партнира с Гидон Кремер и Кристиан Тецлаф на фестивала на Музикалната академия в Кронберг. Йоница е носител на редица престижни национални и международни награди, като през изминалата година печели и широко международно признание с победата си на Международния конкурс "Чайковски" в Москва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Помните ли певеца Атанас Панайотов?

През месец април предаването "Портрети" представи творческата история на певеца Атанас Панайотов– един от популярните изпълнители на песни от Шуменско от втората половина на миналия век, концертирал с певци като Мита Стойчева, Борис Машалов, Йовчо Караиванов, Соня Кънчева и много други. Атанас Панайотов е роден е в с. Янково, област Шумен през..

публикувано на 17.06.24 в 12:41

Китарният ас Ингви Малмстийн отново у нас

Бах. Антонио Вивалди. Джими Хендрикс. Пражката филхармония. И Чешката – с хор. "Фендер Стратокастър". Ферари. Ейприл. Пловдив, 2024 година. Пръстът на Съдбата е свързал по невероятен начин тези хора, места, събития, за да ни срещне на живо с китарния Бог, написал със златни букви Библията на неокласическия хеви метъл. Повелителят на струната нарича..

публикувано на 17.06.24 в 12:01

Монтеки и Капулети кръстосват шпаги на оперната сцена в Лиеж

Сезонът на Кралската опера на Валония в Лиеж продължи през май с белкантова музика и пет представления на "Капулети и Монтеки" на Винченцо Белини. Шестата опера на бележития сицилиански майстор вижда бял свят по време на карнавалния сезон във Венеция през 1830 г. Белини написва творбата само за шест седмици, изпълнявайки спешна поръчка на импресариото..

публикувано на 16.06.24 в 08:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2024 г.

16 юни 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Missa Solemnis (Тържествена меса) в Ре мажор, оп. 123. Изпълняват Луси Кроу (сопран), Ан Халенберг (мецосопран), Джовани Сала (тенор), Уилям Томас (бас), хор Монтеверди и Революционен и романтичен оркестър. Диригент Джон Елиът Гардинър. 4.14 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Клавирно трио в Си..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200..

публикувано на 15.06.24 в 07:55