Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Маргарита Дикова

Маргарита Дикова (1916-1996)

100-годишнината от рождението на прочутата българска хореографка Маргарита Дикова ни карат да си спомним нейните постижения, постановките, които накараха всеки зрител да заобича все повече родния танцов фолклор и да се възхищава на неговата красота и жизненост.

Маргарита Дикова е родена на 29 февруари 1016 година в Цариброд. От дете танцува и участва в различни трупи. Заедно с хореографа Йордан Николов основава танцовата трупа "Седямка", по късно преименувана на "Средец".

От 1946 в продължение на пет години Дикова е преподавател по народни танци в създадения ансамбъл към Софийската опера. Подготвя и отделни номера за концертни изпълнения и постановки - като например за операта "Момчил" от Любомир Пипков.

От 1951 година Маргарита Дикова поема ръководството на Държавния ансамбъл за народни песни и танци и в следващите 35 години жъне успехи с постановките си у нас и в чужбина. Умира на 20 август 1996 година.

Чуйте в звуковия файл подробности за кариерата на хореографката и нейно изказване, запазено в Златния фонд на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14