Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт с музиката на Юлия Ценова

Юлия Ценова (1948-2010)

Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще бъде домакин на събитието, в което ще вземат участие музиканти на различни възрасти - от внучката на композиторката, малката пианистка Клара Хомский, до утвърдени имена като Албена Кехлибарева - мецосопран и проф. Борислава Танева - пиано.


Пиеси на Юлия Ценова ще изпълнят още Квартет "Еолина", дуото Огнян Константинов - виола и Калина Гудева - контрабас, Кларисакс дуо: Росен Идеалов - кларинет и Горан Ташев - саксофон, Мартин Марков - пиано и инициаторката на вечерта Кристина Сандулова - дъщеря на Юлия Ценова. Специални гости ще бъдат певиците от хор "Космически гласове" с диригент Ваня Монева.

Откликнах на идеята на Кристина Сандулова с огромна радост, защото много обичам Юлия - аз не мога да говоря за нея в минало време. Тя винаги е при нас, защото докосва най-светлите и най-възвишени страни на нашите души. Творчеството ѝ е уникално. Тя самата беше уникален, пъстър, цветен, жив човек, начинът по който се обличаше, колко характерен беше гласът ѝ - има неизличими спомени у всеки, който я познава, сподели в предаването "Алегро виваче" проф. Борислава Танева. Чуйте интервюто с пианистката в звуковия файл.

Юлия Ценова е сред най-уважаваните български композитори от края на ХХ и началото на ХХI век. Започва да композира още като дете. Тя е единствената жена, която проф. Панчо Владигеров приема за своя студентка по композиция. Завършва и втора специалност - пиано. Професор в Музикалната академия, участва като автор в много международни форуми. Носител е на няколко престижни национални награди. Умира от рак през 2010 г. Оставя ярка диря в българското композиционно творбество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14