Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънце в бутилка: по винените пътеки на ЮАР

БНР Новини
Катя Йончева в студиото на предаването.
Снимка: Кирчо Стоичков
Всичко започва с една бележка от корабен дневник. Тя е с дата 2 февруари 1659 година. В нея холандецът Ян ван Рибек отбелязва, че лозята дават първото вино. Тези, на пръв поглед обикновени думи, се превръщат в исторически. Сложено е началото на винопроизводството в ЮАР. За самия Ян ван Рибек има различни сведения.. Според едни, той е корабен лекар. Според други, е вносител на горива и продукти от Европа, като между другото сред товара за Африка слага и лозови пръчки от сортовете „Шенин блан“ и „Александрийски мускат“. Казват също, че е първият губернатор на Капската провинция. При всички случаи е бил предприемчив човек.
Холандците са първите преселници, а първите лозя засаждат през 1655 година. Затова много от названията, включително във винения бранш имат холандски произход. Езикът е логично отражение на историята. С появата на французите, после на англичаните, „букетът“ от местни говори става още по-пъстър... Френските хугеноти се преселват през 1688 година. Настаняват се главно във Франчхуук където прилагат своите знания и умения за производството на вино. Към настоящия момент градчето е запазило френския си характер и се възприема като „Кулинарна столица“. Върху тази неголяма площ се намират над 50 изби. Дори, по подобие на френския регион „Шампан“, имат амбиция в бъдеще да превърнат мястото в южно-африкански център на пенливите вина. И там, както и в другите райони, голяма част от най-добрите ресторанти са разположени в самите винарни. Някои от готвачите са с опит в звездни ресторанти. Водещи региони във винения туризъм са Констанша, Стеленбош, Хелдерберг, Уолкър Бей и други. Заслужава да съчетаете винената дегустация не само с класическото козе сирене и маслини, но и с омлет от щраусово яйце, хляб, изпечен на жарава, барбекю от антилопа, елен или агнешка плешка, гарнирани с цветове от водни лилии.
Виненият туризмът е улеснен от достъпните навсякъде безплатни туристически карти с информация за винарните, работното им време и предлаганите услуги – дегустация, ресторант, хотел.
Полезен ориентир: ако търсите за подарък висококачествено вино, върху етикета трябва да има логотип от фирмата – производител и надпис WO „Wine of Origin“. Качеството се следи много стриктно, а системата за контрол е сходна с тази, на Франция. Не пропускайте да опитате характерните за страната Стийн, както в ЮАР е известен сега сортът „Шенин Блан“, „Мускадел“, т.е. „Александрийски мускат“, „Мурведър“, „Коломбар“, „Кейп ризлинг“. Шираз и, разбира се, емблематичния Пинотаж. Историята на неговото създаване е много интересна, за която разказва Катя Йончева в предаването. Очаква ви незабравима среща с впечатления и посоки из ЮАР.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18