Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На 13 март от 23 часа "Рецитал" на Леонид Коган

На вниманието на слушателите предлагаме една истинска ценност – концерт на Леонид Коган и Нина Коган, дъщеря на големия цигулар. Записът е направен през 1972 г. в бившия Съветски съюз. За жалост не е посочено нито дата, нито мястото. В програмата:
Соната за цигулка и пиано в сол минор, оп. 137 №3 от Франц Шуберт;
Соната за цигулка и пиано №3 в ре минор, оп.108 от Йоханес Брамс
Любовна песен от Йозеф Сук.
Унгарския танц №2 на Брамс
„Така още никой не е свирил на цигулка“ ще възкликне Жак Тибо, когато чува младия музикант на конкурса кралица Елизабет в Брюксел. Коган печели първа награда през 1951 г. Още през 30-те години на миналия век в родния Днепропетровск познават детето-чудо, което изнася концерти. Семейството се премества в Москва. През 1948 завършва Московската консерватория, където само след няколко години започва и да преподава. Негови ученици са Виктория Муллова, Андрей Корсаков. „На талантливия ученик е необходимо само да не се пречи и всячески да се помага да изяви собственото си „Аз“ - споделя Коган. Още през 1944 като студент той вече е солист на Московската филхармония. За началото на кариерата си той казва: „По това време ми се искаше да свиря чисто цигулкови и най-сложни в техническо отношение произведения“. И наистина, той е сред най-добрите изпълнители на творбите на Паганини, Виенявски и Вийотан. В по-късния етеп от кариерата му той почти престанал да изпълнява тези автори и се обърнал към Бетовен, Брамс, Чайковски, Глазунов, Прокофиев, Шостакович. За него е написан Концерт-рапсодия на Хачатурян, цигулкови концерти му посвещават Хреников, Караев, Вайнберг, Жоливе, както и незавършения трети концерт на Шостакович.
През 1948 Леонид Коган се жени за Елизавета Гилелс, също цигуларка и сестра на пианиста Емил Гилелс. Синът им е известният цигулар и диригент Павел Коган, а дъщерята - пианистката Нина Коган. И внуците са музиканти – цигуларите Дмитрий Коган и Даниил Милкис и пианистката Виктория Коган-Корчинская.
През 1955 г. Коган гастролира в Париж. Пресата възторжено определя изпълнението му на първия концерт на Паганини: „Сякаш сам Паганини беше на сцената, за да изпълни собствения си концерт...“ След една година Коган прави концертно турне в Латинска Америка, а през 1958 гостува и в Съединените щати. Триумфът е огромен. След концерт в Карнеги хол може да се прочете: „Коган е рядък случай сред изпълнителите – най-музикалният от музикалните, той има постоянен и грандиозен успех сред публиката.“ Гастролите продължават в Япония, Австралия и Нова Зеландия, както и в цяла Европа. Бил е председател на журито на конкурса за цигулари на името на Чайковски в Москва.
Роден е на 14 ноември 1924 година. Баща му е фотограф. Първо започнал да свири на пиано, а след това на цигулка. На седем вече е в музикалното училище, а на 9 години печели областния конкурс за млади цигулари в Харков. За първи път излиза на сцената през 1935 година. Малко преди Втората световна война е и дебютният му концерт с оркестър – в голямата зала на Московската консерватория той свири цигулковия концерт на Брамс. Умира внезапно на 17 декември 1982 г. на път за Ярославл, за концерт с творби на Бах и Шостакович, който трябвало да дирижира синът му Павел Коган.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.