Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство загуби един от дворцовите си композитори - сър Питър Максуел Дейвис

Сър Питър Максуел Дейвис
По-малко от месец след награждаването му с престижния Златен медал на Кралското филхармонично общество, сър Питър Максуел Дейвис бе победен от онкологична болест. Той почина в дома си в Оркни на 81-годишна възраст.

Известен в гилдията просто като Макс, той бе един от най-уважаваните композитори във Великобритания. Още 14-годишен попада в центъра на вниманието с пиесата си "Син лед", излъчена в радиопредаването "Детски час" в Манчестър. Продуцент от Би Би Си тогава заявява: "Той или е гений, или е луд!". Обучението му преминава в Университета в Манчестър и в Принстън, където отива да учи с помощта на Арън Копланд и Бенджамин Бритън. За кратко живее в Австралия, а след завръщането си се установява в Оркни, където през 1977 година основава фестивала "Свети Магнус" - сцена за нова музика. Не всичко създадено от сър Питър Максуел Дейвис през годините е прието еднозначно. И все пак богатото му и разнообразно творчество го издига до имената на най-ценените британски автори. През 1987 година получава рицарска титла.

Повече от шест десетилетия той е водеща фигура в културния живот, през 2004 година е избран за Master of the Queens Music (почетната длъжност на придворен композитор в миналото на монархията). Той е истинско вдъхновение за младите поколения и с дейността си на природозащитник.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14