Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева триумфира в ролята на Йоланта в Париж

Соня Йончева и Арнолд Рутковски в "Йоланта"
Снимка: Парижка национална опера

Това четем в рецензията на Марк Пулинджър за новата постановка на Дмитрий Черняков на сцената на Парижката национална опера, където българската оперна дива дебютира в ролята на сляпата принцеса, затворена от баща си, за да не узнае истината. На Йоланта обаче е отредено да срещне любовта, да се излекува и да види светлината и любимия си. Музиката на Чайковски е завладяваща, а творбата изисква силно вокално и артистично присъствие от изпълнителката на главната роля.

Нейният лиричен сопран  има мек нисък регистър, но и ясни и силни височини. Тя е също така дълбоко въздействаща актриса и играе сляпа напълно убедително. Сцената, в която рицарят Водемон открива нейната слепота - когато я моли да му избере червена роза, а тя откъсва бяла - бе отчайващо трогателна, пише за Соня Йончева критикът.

Добри отзиви получават и партньорите на българския сопран - тенорът Арнолд Рутковски в ролята на граф Водемон и Александър Цимбалюк като крал Рене.

На 9 март премиерата на "Йоланта" от Чайковски премина в концертно изпълнение заради национална стачка, която засегна и "Пале Гарние". Затова публиката се наслади на постановката в целия ѝ блясък на 11 март.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14