Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български съкровища: Концерт за две цигулки от Михаил Пеков

Дуото Ангел Станков и Йосиф Радионов

На 18 март Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще отбележи с концерт 75-годишнината на един от най-обичаните български съвременни композитори – Михаил Пеков, който е и дългогодишен професор по композиция. В програмата ще прозвучи една от знаковите творби в неговото творчество.


В рубриката "Български съкровища" на предаването "Алегро виваче" се връщаме назад във времето, когато едно зараждащо се приятелство води до създаването на ново музикално произведение, което се превръща в предпочитана пиеса в репертоара на много цигулкови дуа през годините - Концерт за две цигулки и струнен оркестър. През 1981 г. 40-годишният тогава Михаил Пеков го посвещава на цигулковото дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов, което вече разнася славата на българската музика из страната и в чужбина. Първите изпълнения са с Камерния оркестър "Орфей" - Перник, ръководен от Райчо Христов, а по-късно, когато двамата цигулари стават концертмайстори на Софийската филхармония, произведението влиза и в нейните програми. Концертът за две цигулки от Пеков е звучал и в чужбина, при това е получавал много ласкави отзиви от уважавани световни цигулари.

Чуйте рубриката "Български съкровища" със спомените на проф. Ангел Станков и първия запис от 1985 година на финала на Концерта за две цигулки и струнен оркестър от Михаил Пеков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14