Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йозеф ван Висем с два концерта за лютня в София и Велико Търново

БНР Новини
Йозеф ван Висем
Снимка: Илиян Ружин

Йозеф ван Висем, носител на Наградата за филмова музика на Кинофестивала в Кан за саундтрака на вампирския епос на Джим Джармуш „Само любовниците остават живи”, идва за два концерта у нас тази седмица.

На 22 март, вторник, от 21 часа той ще изнесе концерт за лютня в Първо студио на Българското национално радио (бул. „Драган Цанков” 4), а вечерта за него ще открият музикантите от „Кайно Йесно Слонце”, чиято програма от нови композиции (с участието на виолончелистката Маги Петрович) е премиерна. Организатор на концерта е радио фестивалът на програма „Христо Ботев” Alarma Punk Jazz.

На следващия ден, сряда, 23 март, от 19 часа Йозеф ван Висем ще изнесе концерт и за жителите и гостите на Велико Търново, като специално събитие, посветено на празника на града. Мястото е Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, а подгряващи артисти ще са музикантите от триото за средновековна музика Ambient Folklore (Петър Делчев – контракитара, тамбура, Татяна Йосифоваглас, перкусии, Евгени Чакаловфлейти, ирландско бузуки, италианска средновековна гайда), които вече са имали един съвместен концерт с него миналата година. Организатори са отново Alarma Punk Jazz, съвместно с фестивала Transfiguration, който от тази година се мести на крепостта „Царевец” във Велико Търново.

Йозеф ван Висем          Снимка: Ханс ван дер Линден
Йозеф ван Висем (родом от Маастрихт и живеещ понастоящем в Ню Йорк) е композитор-минималист и автор на „нова музика за старинни инструменти“ , чиито музикални търсения и превъплъщения не познават жанрови граници – неговата лютня стои напълно естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз, и във фрийк-експериментъл контекст.

Списъкът от музиканти, с които е работил, включва легендарни имена като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски, United Bible Studies, а с Джармуш (на китарата) има три записани албума още от времената преди филма – Concerning Тhe Entrance Into Eternity, The Mystery Of Heaven и Apokatastasis. След „Само любовниците остават живи” сценичните му и студийни колаборации с Тилда Суиндън, Джармуш и Ясмин Хамдан съвсем естествено продължават...

На двата концерта в София и Велико Търново той ще представи както филмовата си музика, така и пиеси от новия си албум When Shall This Bright Day Begin, в който участва и Зола Джизъс и който излезе официално миналата седмица.

Билети за концертите в София и Велико Търново има в мрежата на Eventim, а ще се продават и на място час преди започването на всяко от събитията.

Йозеф ван Висем пред българските медии:

*** Времената, в които живеем, са съвсем тежки. Всичко е доста повърхностно, смятам, и ориентирано в погрешната посока. Всички правят едни и същи неща. Дори снимките, които правим, например, са едни и същи. Изкуството се е превърнало в част от света на мултинационалните корпорации. Всички големи градове по света днес изглеждат по един и същи начин с веригите „МакДоналдс“ и т. н. Хората комуникират през екрани и вече не си говорят по друг начин... И лютнята в случая е идеалният пример, с който мога да покажа, че нещата могат да стоят и да изглеждат и по друг начин... – Йозеф ван Висем пред програма „Христо Ботев”.

*** Обичам да правя музика за слушателя, а не за себе си. И мисля, че свиренето на много ноти е забавление повече за музиканта, отколкото за слушателя. Към слушателя имам по-друг подход – към въображението на слушателя. Така че той или тя да може да си представи различни неща. Също така (лютнята) е исторически инструмент, така че можеш да размишляваш и над това как е звучал преди 400 години. Но, да, обичам в музиката да има много свободно пространство – Йозеф ван Висем пред Радио Бинар.

*** Бруклин ме промени – колкото по-шумно е около мен, толкова по-тиха и същевременно дълбока музика правя – Йозеф ван Висем пред Light.

*** Обичам след някоя мрачна пиеса да изсвиря някоя по-светла. Защото самият живот е такъв, по този начин се движи – нагоре и надолу: не е само тъмен или само светъл. Така чувствам и музиката – тя никога не е напълно мрачна или напълно оптимистична – Йозеф ван Висем пред Rawk’n’Roll.

*** То е като да влезеш в бяла стая. Губиш усещането за време и не знаеш колко дълго си прекарал там, защото не можеш да го отнесеш към някаква система на отчитане. Същото чувствам и по отношение на музиката: понякога искам да се загубя в дадена пиеса. И като слушател, и в моята музика, докато свиря – Йозеф ван Висем пред Портал „Култура”.

Йозеф ван Висем            Снимка: Vogue Italy



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтеки и Капулети кръстосват шпаги на оперната сцена в Лиеж

Сезонът на Кралската опера на Валония в Лиеж продължи през май с белкантова музика и пет представления на "Капулети и Монтеки" на Винченцо Белини. Шестата опера на бележития сицилиански майстор вижда бял свят по време на карнавалния сезон във Венеция през 1830 г. Белини написва творбата само за шест седмици, изпълнявайки спешна поръчка на импресариото..

публикувано на 16.06.24 в 08:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2024 г.

16 юни 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Missa Solemnis (Тържествена меса) в Ре мажор, оп. 123. Изпълняват Луси Кроу (сопран), Ан Халенберг (мецосопран), Джовани Сала (тенор), Уилям Томас (бас), хор Монтеверди и Революционен и романтичен оркестър. Диригент Джон Елиът Гардинър. 4.14 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Клавирно трио в Си..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200..

публикувано на 15.06.24 в 07:55
Максим Цеков

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23 -годишният Максим Цеков . Той е лауреат от престижни..

обновено на 14.06.24 в 12:33
Орлин Горанов

Орлин Горанов: Музиката е най-висшият език между разумните същества

С неподражаемия си глас и артистична харизма Орлин Горанов вече повече от половин век е на върха на българската музикална сцена. Обичаният от поколения българи певец е в студиото на "Нашият ден", за да говори за предстоящите срещи с публиката и нестихващото творческо вдъхновение. Орлин Горанов ще отпразнува своите "50 години магия" с..

публикувано на 14.06.24 в 11:00