Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йозеф ван Висем с два концерта за лютня в София и Велико Търново

БНР Новини
Йозеф ван Висем
Снимка: Илиян Ружин

Йозеф ван Висем, носител на Наградата за филмова музика на Кинофестивала в Кан за саундтрака на вампирския епос на Джим Джармуш „Само любовниците остават живи”, идва за два концерта у нас тази седмица.

На 22 март, вторник, от 21 часа той ще изнесе концерт за лютня в Първо студио на Българското национално радио (бул. „Драган Цанков” 4), а вечерта за него ще открият музикантите от „Кайно Йесно Слонце”, чиято програма от нови композиции (с участието на виолончелистката Маги Петрович) е премиерна. Организатор на концерта е радио фестивалът на програма „Христо Ботев” Alarma Punk Jazz.

На следващия ден, сряда, 23 март, от 19 часа Йозеф ван Висем ще изнесе концерт и за жителите и гостите на Велико Търново, като специално събитие, посветено на празника на града. Мястото е Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, а подгряващи артисти ще са музикантите от триото за средновековна музика Ambient Folklore (Петър Делчев – контракитара, тамбура, Татяна Йосифоваглас, перкусии, Евгени Чакаловфлейти, ирландско бузуки, италианска средновековна гайда), които вече са имали един съвместен концерт с него миналата година. Организатори са отново Alarma Punk Jazz, съвместно с фестивала Transfiguration, който от тази година се мести на крепостта „Царевец” във Велико Търново.

Йозеф ван Висем          Снимка: Ханс ван дер Линден
Йозеф ван Висем (родом от Маастрихт и живеещ понастоящем в Ню Йорк) е композитор-минималист и автор на „нова музика за старинни инструменти“ , чиито музикални търсения и превъплъщения не познават жанрови граници – неговата лютня стои напълно естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз, и във фрийк-експериментъл контекст.

Списъкът от музиканти, с които е работил, включва легендарни имена като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски, United Bible Studies, а с Джармуш (на китарата) има три записани албума още от времената преди филма – Concerning Тhe Entrance Into Eternity, The Mystery Of Heaven и Apokatastasis. След „Само любовниците остават живи” сценичните му и студийни колаборации с Тилда Суиндън, Джармуш и Ясмин Хамдан съвсем естествено продължават...

На двата концерта в София и Велико Търново той ще представи както филмовата си музика, така и пиеси от новия си албум When Shall This Bright Day Begin, в който участва и Зола Джизъс и който излезе официално миналата седмица.

Билети за концертите в София и Велико Търново има в мрежата на Eventim, а ще се продават и на място час преди започването на всяко от събитията.

Йозеф ван Висем пред българските медии:

*** Времената, в които живеем, са съвсем тежки. Всичко е доста повърхностно, смятам, и ориентирано в погрешната посока. Всички правят едни и същи неща. Дори снимките, които правим, например, са едни и същи. Изкуството се е превърнало в част от света на мултинационалните корпорации. Всички големи градове по света днес изглеждат по един и същи начин с веригите „МакДоналдс“ и т. н. Хората комуникират през екрани и вече не си говорят по друг начин... И лютнята в случая е идеалният пример, с който мога да покажа, че нещата могат да стоят и да изглеждат и по друг начин... – Йозеф ван Висем пред програма „Христо Ботев”.

*** Обичам да правя музика за слушателя, а не за себе си. И мисля, че свиренето на много ноти е забавление повече за музиканта, отколкото за слушателя. Към слушателя имам по-друг подход – към въображението на слушателя. Така че той или тя да може да си представи различни неща. Също така (лютнята) е исторически инструмент, така че можеш да размишляваш и над това как е звучал преди 400 години. Но, да, обичам в музиката да има много свободно пространство – Йозеф ван Висем пред Радио Бинар.

*** Бруклин ме промени – колкото по-шумно е около мен, толкова по-тиха и същевременно дълбока музика правя – Йозеф ван Висем пред Light.

*** Обичам след някоя мрачна пиеса да изсвиря някоя по-светла. Защото самият живот е такъв, по този начин се движи – нагоре и надолу: не е само тъмен или само светъл. Така чувствам и музиката – тя никога не е напълно мрачна или напълно оптимистична – Йозеф ван Висем пред Rawk’n’Roll.

*** То е като да влезеш в бяла стая. Губиш усещането за време и не знаеш колко дълго си прекарал там, защото не можеш да го отнесеш към някаква система на отчитане. Същото чувствам и по отношение на музиката: понякога искам да се загубя в дадена пиеса. И като слушател, и в моята музика, докато свиря – Йозеф ван Висем пред Портал „Култура”.

Йозеф ван Висем            Снимка: Vogue Italy



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56