Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специални мерки за сигурност и у нас

| обновено на 22.03.16 в 15:38
Снимка: БТА

МВР обяви, че в цялата страна са засилени мерките за сигурност след атентатите в Брюксел. Служители на "Гранична полиция" в салоните на терминалите на летище София бяха с автомати и бронежилетки, а на паркинга бяха пуснати обучени кучета. Служители на сигурността на аеропорта също проверяваха пътници, влизащи в терминала. Подобни са мерките за сигурност и по другите летища в страната.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни:

Повишаваме нивото на сигурност по всички национални транспортни обекти, летища, жп гари, пристанища. Повишаваме нивото на сигурност по метростанциите в София. Разпоредихме мерки за засилен граничен контрол по границите. 100-процентова проверка. В момента се провежда специализирана полицейска операция, в хода на която е повишено полицейското присъствие и са засилени мерките за сигурност.

Тази вечер предстои голямо учение в София, което трябва да изпита реакциите на институциите и службите у нас при терористичен акт.

Снимка

Премиерът Бойко Борисов уточни, че в столичното метро ще се проведе учение, което е планирано преди седмици и не е свързано с днешните атаки в Брюксел:

Ние от една седмица, две може би, планираме едно учение през нощта в метрото с чуждестранни сили, с армията, с вътрешно министерство, все едно сме пророкували, че такива неща ще стават. Така че се опитваме да сме максимално подготвени. За метрото на София - не ви съветвам да призовавате дявола.

Кметът на София Йорданка Фандъкова потвърди, че от няколко седмици мерките за сигурност в столицата са засилени и се реагира на всеки сигнал: 

Обръща се внимание на всеки съмнителен пакет. Вчера и преди ден имаше специални операции по обезвреждане на изоставени пакети. Това е начинът. Да не подценяваме всеки един случай, всеки един повод. Хората да са по-бдителни. Охраната на метрото е сериозна. Полицията охранява метрото. На всяка една от станциите има видеонаблюдение. Всички необходими мерки са взети. Видяхме, че няма застраховани от това. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Мажд Алгафари: България не е застрашена от бомбени атентати

България не е застрашена от терористични атентати. Това прогнозира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Мажд Алгафари : Самоубийствените атентати в Европа лека-полека ще се увеличават. Няма как да ги предотвратим. Те са организирани на високо..

публикувано на 22.03.16 в 15:32

Абуаси: Информация за терористични цели в Брюксел и Франция службите са имали още през 2014-а

В близко бъдеще ще има още терористични атентати в Европа . Опасявам се, че трябва да свикваме с атаките . Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни въпроси:  Конкретна информация за тези..

публикувано на 22.03.16 в 14:53

Франция, Германия и Холандия засилиха охраната по границите

Франция, Холандия и Германия увеличиха мерките по границите си след атентатите в Брюксел. Париж разполага допълнително 1600 полицаи по граничните пунктове, летища, пристанища и гари. Атаките в Брюксел са удар по цяла Европа, заяви френският президент..

публикувано на 22.03.16 в 14:52

Атанас Чобанов: Засилени са мерките за сигурност във Франция след атентатите в Брюксел

Ако Европейският съюз иска да даде координиран отпор на тероризма, то трябва да се синхронизират службите за сигурност в различните европейски държави. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ журналистът в Париж Атанас Чобанов . Той..

публикувано на 22.03.16 в 14:32