Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

145 години лондончани се радват на красивата зала Роял Албърт хол

Роял Албърт хол - Лондон
Снимка: bbb.co.uk

На 29 март 1871 година кралица Виктория открива залата, планирана и построена по идея на съпруга й - принц Албърт. За съжаление той не доживява да види красивата сграда - умира от тиф 10 години по-рано. Но мечтата му е осъществена от неговия партньор в организацията на голямото изложение в Лондон през 1851 година Хенри Кол.

Принц Албърт имал голямото желание хората да получат по-близък досег до изкуството и науката. Дизайнът на залата бил вдъхновен от посещенията на Кол на различни полуразрушени римски амфитеатри. Първоначалната идея била това място да събира до 30 000 зрители на едно място. По практични и финансови причини вместимостта била намалена до 7 000 души, а в наши дни, поради модерните противопожарните регулации, е позволено допускането на 5 500 зрители.

Роял Албърт хол е построена за 4 години в Южен Кенсингтън. По време на откриването кралица Виктория била толкова развълнувана, че се наложило Уелският принц да държи реч пред множеството вместо нея. Главната концертна зала в комплекса е широка 56 м и 66 м дълга, покрита със стъклен купол. През 60-те години на ХХ век са направени допълнителни акустични подобрения. Външната обвивка на сградата е направена от 6 милиона червени тухли и 80 хиляди теракотени плочки.

Роял Албърт хол е една от най-престижните концертни зали не само във Великобритания, но и в цяла Европа. 

royal_albert_hal




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14