Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз“ с руски психеделик рок, тревненски хорър балади и пост-югославски дарк рокендрол на 31 март

БНР Новини
„Матушка Гусыня“
Снимка: личен архив

СнимкаВ последната вечер на месец март клуб MAZE (ул. „Христо Белчев“ 1) отново е домакин на една от дългите концерни вечери на радио фестивала Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев“, който вече осма година радва почитателите на по-нетрадиционната за нашите ширини музика с нови имена от световния ъндърграунд.
Специални гости на събитието са Matushka... или „Матушка Гусыня“, както е оригиналното им име (латинското е за западния свят – б.а.) - инструментално психеделик-рок трио с гръм и трясък от Санкт Петербург! Групата съществува от 2010 г., а настоящото им турне ги отвежда за първи път и до Балканите. Музикантите в групата са Тимофей Горяшин (китара), Константин Котов (барабани) и Максим Журавльов (бас). Записвали са за Anazitisi Records, Musea Records, Siyanie Records и No Name No Logo Records, а в различно градове от Стария свят са излизали на една сцена с банди от порядъка на  Radio Moscow, Jucifer, My Sleeping Karma и Young Gods.
Преди тях на сцената на Maze ще излязат Igralom от Ниш, Сърбия – друго едно (съвсем ново) трио, което ще представи дебютния си албум извън Сърбия за пръв път именно в рамките на Alarma Punk Jazz. Звученето им има съответните пост-югославски пост-пънк корени, но и много сериозен западноафрикански дарк вайб!
Вечерта ще бъде закрита от E.U.E.R.P.I. (дарк-ембънт алтер егото на Мирян Колев), чието пролетно европейско турне ще започне с този концерт...

На 31 март вратите на клуба отварят около 21 ч., а началният час на концерта е точно 21.30 ч. Билети има в Eventim, а ще има и на входа на клуба преди концерта. А двама от публиката ще си тръгнат с двойни билети за следващите концерти на „Аларма“ – Portron Portron Lopez (Франция), който е на 9 април, и Rubatong (Нидерландия), голямото ни събитие за 17 април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56