Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

All You Need Is...Bach (според органиста Камерън Карпентър)

Камерън Карпентър
Снимка: Sony

Албумът „Всичко, от което се нуждаете, е Бах“ на органиста Камерън Карпентър ще излезе на световния музикален пазар чак през юни, но ние имаме изключителната възможност да го представим първи в радиоефира, в рубриката "Нов компактдиск" на предаването "Алегро виваче".

Това е вторият проект на младия американски виртуоз със световна слава за Sony Classical. Веднага прави впечатление, че заглавието е директна препратка към песента на Бийтълс All You Need Is Love ("Всичко, от което се нуждаете, е любов“) и тъй като Карпентър е ярък представител на новото поколение, което не обича да си поставя граници и съчетава много често шедьоврите за орган през вековете с най-нова музика от всички жанрове, очакваме, че и тук ще е така – нищо подобно: албумът му е строго насочен към творчеството на Йохан Себастиан Бах с цялото почитание на изпълнителя. При това обаче неговият т. нар. пътуващ орган – преносим инструмент, който видяхме и чухме и на концерта му в София, е бил пренастроен и Камерън Карпентър, заедно с екипа си е открил нови възможности за звукоизвличане според всяка отделна пиеса.

Експериментите на младия човек не спират и това е чудесно. Дори когато свири Бах, умът му ражда нови технологични постижения. И този дигитален орган все повече се доближава до истинските църковни инструменти.

Искам орган, който може да възпроизвежда безсрамно шокиращи, вулгарни и понякога отявлено грозни звуци – казва музикантът новатор, но в този нов компактдиск той определено търси чистия бахов рисунък.

Чуйте откъси от албума на Камерън Карпентър All You Need Is Bach в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14