Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Млади виртуози 2016" отвежда младите пианисти и китаристи в залите на НДК

Дванадесетото издание на международния конкурс  „Млади виртуози“ се провежда от 28 март до 3 април 2016 година в зали 8 и 9 на Националния дворец на културата в София.

В категориите пиано и класическа китара се състезават изпълнители на възраст между 5 и 24 години от 16 страни по света. Конкурсът може да се следи и в интернет.


От 2013 г. конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY. Той е учреден през 2004 г. по инициатива на директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Милка Митева.

Видни музиканти са членове на междонародните журита: в специалност пиано са професорите Ари Варди от Израел, 

Иля Овчинников от Русия, Катя Попова-Зидрон от Полша, Милена Моллова - България и Павлина Доковска - САЩ. В специалност китара журират проф. Георги Василев – Швейцария, доц. Георги Арнаудов – България, професорите Герхард Райхенбах – Германия, Горан Кривокапич – Черна гора и Йоргос Панетцос – Гърция.

Откриването съвпадна с откриването на Европейския музикален фестивал, а в концерта под диригентството на световноизвестния цигулар Шломо Минц се представи и Мартин Зайранов - лауреат на конкурса "Млади виртуози 2015", получил специалната награда да солира на Оркестъра на Класик ФМ.

На 30 март членовете на журитата също ще изнесат концерт, а церемонията по награждаването на новите лауреати на конкурса "Млади виртуози" ще бъде на 3 април от 11 часа в зала 9 на НДК.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Милка Митева за новостите в организацията на форума, както и документален запис от концерта по откриването му.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14