Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мрежата: От предразсъдъци към нетърпимост

БНР Новини
Николета Даскалова, Михайлина Павлова, Маргарита Пешева и Ирина Стоянова в студиото на предаването (отляво надясно).
Снимка: Кирил Чобанов

• Мощната акустика на омразата. От предразсъдъци към нетърпимост – актуални употреби на езика на омразата в публичната среда в България. Представяме резултатите от изследването на фондация „Център за модернизиране на политики” и фондация „Медийна демокрация”.
• Как кадрите със страдащи и окъсани измъчен страдалци, се подмениха с кадри с проследяване на организирани групи от млади и в добро физическо здраве момци? „Медии и бежанци” - коментар върху една национална конференция. В студиото Николета Даскалова, медиен анализатор, фондация „Медийна демокрация”, проф. д-р Маргарита Пешева, медиен експерт във ВТУ.
• Застреляй арабите: Стереотипите във видеоигрите. Кой е врагът днес? - разговор в студиото със създателката на видеоигри Ирина Стоянова.
2 април
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Красимира Христова

Полезни съвети на кардиолога за хората със сърдечно-съдови заболявания през лятото

За хората със сърдечно-съдови заболявания летният период отново е предизвикателство. Особено тежки са високите температури за хората с с исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и др. Високите температурни амплитуди нарушават цялата регулация на сърдечно-съдовата система. В топлото най-много се повишава броят на хората..

публикувано на 29.06.22 в 15:45

Националната здравно-информационна система – достатъчно защитени ли са личните данни?

"За изминалите 6 месеца въведохме в Националната здравно-информационна система (НЗИС) 15 електронни административни услуги . Това е улеснение не само за изпълнителите на медицинска помощ, за НЗОК и за министерството, но най-вече за хората. Пациентът вече е активен участник в процеса, т.е. – контрольор на прозрачността в здравната ни система, защото..

публикувано на 29.06.22 в 12:35

За едно съвременно семейство

Семейството – основна градивна единица, върху която се крепи обществото, или остарял конструкт, който тепърва ще се променя, докато не отпадне напълно? Оттук започва разговорът в поредното издание на предаването "Гласът на времето" с водещ Радослав Чичев. Гости в студиото са социологът и преподавател Алексей Пампоров и семейният консултант..

публикувано на 29.06.22 в 11:05

Безопасни ли са родните пътища в началото на активния летен трафик?

От 2019 г. в България 29 юни се отбелязва като Ден за безопасност на движението по пътищата. На този ден се отчитат резултати и се споделя опитът на различни организации и институции, работещи в тази област.  Сред толкова кризи и войни в световен мащаб, какво става с войната по пътищата у нас? Инж. Богдан Милчев от Института по пътна безопасност..

публикувано на 29.06.22 в 10:30

Пробег на мира свързва 10 държави по поречието на река Дунав

Посланията на Пробега на мира свързват 10 държави по поречието на река Дунав, а от 2 до 11 юли маршрутът ще премине през повече от 35 населени места в България. За мисията на пламтящия факел в Деня на река Дунав разказва в "Нашият ден" Виолета Ангелова от "Пийс рън" България. Пробегът на мира  е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж..

публикувано на 29.06.22 в 09:05