Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вход свободен в Дома на хумора

| обновено на 01.04.16 в 15:34

В деня на шегата Домът на хумора и сатирата в Габрово празнува своя 44-ти рожден ден и посреща габровци и гости на града безплатно. На входа всеки получава билет със символа на пестеливците и когато от него се откъсне единия край - котката остава без опашка.

Посетители от различни краища на страната привлича в днешния ден на шегата габровската Весела къща. Славата на местните жители им дава повод за закачка с уредниците, разказва Светлана Михайлова:

Питат дали наистина сме стиснати. Убеждават се, че е хубаво така човек по габровски да мисли, да си цени не само парите, но и другите неща в живота.

Освен рожден ден Домът на хумора празнува и 40 години откакто на звездната карта има планета на името на Габрово. Украинският астроном Николай Черних открива астероида в първоаприлската нощ и го кръщава на града, прочут като столица на смеха с прословутите габровски зевзеци. Без тях не е същото, казва със съжаление Димитър Мошков:

Ново поколение, нови идеали. Кажи ми един зевзек в Габрово, както едно време. А преди 50-60 години бяха нарицателно. Няма ги. Жалко.

Според друг местен жител, историкът Петър Тоцев, габровецът трябва да бъде увековечен и предлага да му се издигне паметник:

Тука като го сложиш в тая атмосфера, до реката да го духат всякакви ветрове, ще стане нещо, дето го няма никъде. Любимият ми габровски виц е „Защо да давам 10 лева за еди-си-какво, като накрая може да ми го подарят“

Двама изтъкнати творци - Цветан Стоянов и Калин Николов - идват в града на хумора, за да заредят габровци с добро настроение чрез общата си изложба „Усмивката“, която показва фотографии и карикатури. Втората експозиция обединява работи на двама хърватски и двама български майстори на хумористичното изкуство. Шаржове на известни личности показва Ивайло Цветков. Общочовешки и актуални теми като войната, политиките на Европейския съюз и бежанската криза, вълнуват останалите творци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14