Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съпротиви в изкуството, изкуство на съпротивата

БНР Новини
Проф. Иван Еленков, Красимир Илиев и Митко Новков в судиото на предаването (отляво надясно).
Снимка: Кирчо Стоичков

Периодът на социализма е изтъкан от парадокси, но като че ли един от най-големите е, че всъщност една по принцип маргинална сфера от човешкото общество, каквато е изкуството, бива превърната в център на идеологически преследвания и остракирания. Случаите са много, за да бъдат изреждани, ще се ограничим само с най-емблематичните: разтурената през 1948 г. изложба от Румъния, след която на Васил Бараков (и на колегите му) се налага задълго да се откаже от художничеството, за да се занимава със създаване на шрифтове; нападките и издевателствата над Александър Жендов, отвели го в гроба; т. нар. „случай „Тютюн“, когато лично намесата на тогавашния първи секретар на БКП Вълко Червенков спасява Димитър Димов от преследване и тормоз; вдигналото толкова шумотевица издание на „Люти чушки“ на художника-карикатурист Борис Димовски и поета-сатирик Радой Ралин; разгромът срещу стихосбирката „Стихове“ на Константин Павлов; разтурянето на Бургаския театър с режисьорите Юлия Огнянова, Вили Цанков, Методи Андонов и Леон Даниел; не по-малкото прекъсване на развитието в кукления театър, осъществено от Иван Свежин (Теофилов); полу-негласните забрани за публикуване на Николай Кънчев, Константин Павлов, Иван Цанев, да не споменаваме ветото над дейността над корифеи на българската култура като Атанас Далчев, Владимир Василев, Симеон Радев, Фани Попова-Мутафова и др.; прочутото изказване на Тодор Живков срещу формализма в изкуството; спрените или принудени да бъдат самоцензурирани филми на Христо Христов, Бинка Желязкова, Христо Ганев; прокуждането на творци от ранга на Давид Перец, Елиезер Алшех, Боян Райнов, Христо Огнянов, Петър Увалиев, Любомир Далчев, Георги Марков…
Списъкът може да бъде продължен, за съжаление, с посочените случаи той нито се изчерпва, нито пък казва дори и процент от истината за действията на комунистическата партия и нейните репресивни тайни служби срещу хората на изкуството. Тъкмо да отвори мъничко завесата на тия мъчителни взаимоотношения се опитва кураторът на подредената в Софийска градска художествена галерия изложба „Форми на съпротива“ Красимир Илиев, да проникне по-дълбоко в причините защо комунистическата власт така усърдно и със злоба е преследвала българските творци. Ясно е, че зад всичко се крият идеологически причини, но особеното внимание, което тоталитаризмът обръща на изкуството и културата заслужава по-обстойно вглеждане.
Гости: Красимир Илиев – куратор на изложбата „Форми на съпротива“ в СГХГ и проф. Иван Еленков от катедра „Теория и история на културата“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналист променя с разследванията си правилата в авиокомпаниите

Кореспондентите на БНР в Израел и любителки на пътешествията Феня и Искра Декало се шегуваха, че единствено те все още на са посетили Тайланд. И май имат право. Само аз съм била там шест пъти. Но ето, че им се случи! Преди да разкажат за "своя Тайланд“, както те са го видели и почувствали, обаче споделят за най-неочакваното приключение, в което са били..

публикувано на 27.05.22 в 09:35

Керала – три истории за душата на най-южния индийски щат

"Kerala travel mart", най-големият туристически пазар в Индия, бе открит за 11-и път. В индийския щат, който се смята за люлката на Аюрведа, на всяка минута пристигат по двама чужди туристи и 35 местни. За да се подобри балансът, на събитието бяха поканени туроператори от близо 70 държави. При откриването станаха ясни широките интереси на..

публикувано на 26.05.22 в 13:40

Македония на фокус

Президентът Петър Стоянов каза преди време, че Македония е най-романтичната част от българската история. В момента обаче тя е като че ли най-проблемната. Но заедно с това тя е и разказ – личен разказ на хора, чиито корени са в тази много изстрадала земя. Защото е странно: братя и сестри се оказват от различни народностни, братовчеди говорят различни..

публикувано на 26.05.22 в 08:45

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2022

Преди 13 години програма "Христо Ботев" на БНР за първи път обяви провеждането на поетичен поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава до днес все повече и нови хора се включват в него.  Все по-трудно взе да става на журито да отличава победителите. Това наложи някои от наградите през годините да бъдат дублирани. Така се случи и..

публикувано на 23.05.22 в 17:43

За човешките технологии в дигиталния свят

Не сме свикнали да свързваме технологиите със сферата на човешките взаимоотношения, но това не значи, че такива не съществуват.„Това са всички форми на взаимодействие между хората с цел да се създаде човешки продукт“ – формулира накратко Светлана Нанчева, една от създателите и водещите фигури в сдружение "Професионален форум за образованието“. "Самото..

обновено на 23.05.22 в 12:02