Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба в "Музейко" показва деца от Център за настаняване от семеен тип в София

Деца от Център за настаняване от семеен тип от квартал Слатина в София за първи път се показват на фотографии пред публика. Техните снимки присъстват в изложбата  „Да запазим достойнството и уникалността на различието“ в Детския научен център Музейко. Идеята на изложбата е посетителите на Детския научен център "Музейко" да се сприятелят с децата и младежите от Центъра за настаняване от семеен тип в Слатина, а те от своя страна да намерят приятели. Представени са фотографиите на 6 деца с това, което обичат да правят. Две от тях идват от село Могилено.

Весела Банова, терапевтичен директор на Сдружение "Дете и пространство"заяви:

Това наистина е истинската деинституционализация - не само затваряне на домовете за деца и младежи с увреждания, но излизане от анонимната грижа. Факт е, че можем да им намерим приятели и да съберем усмивки, когато показваме красивите им фотографии.

Автор на фотографиите е клиничният психолог Ралица Тарантарова.

Аз изградих връзка с всеки един от тях, особена, специална."

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза при откриването на изложбата, че в София има 74 услуги за деца и възрастни с разрични увреждания, а тази година предстои да се открият още пет:

Новият център, който работи буквално от месец в Красно село, е настанен в място, което до преди години беше Дом за деца, лишени от родителски грижи. Тази дейност по деинституционализацията в София се случва и тя е реалност.

Изложбата може да бъде видяна до 10 април в Детския център "Музейко".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14