Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриване на Българския фестивал на изкуствата в Канада

Снимка: Български фестивал на изкуствата в Канада

С наситена културна програма в Канада се провежда Българският фестивал на изкуствата. Събитията от програмата акцентират върху българската музика, кино и театър и представят авангардното българско изкуство, основано на традиционните ценности.

През април и май Торонто и Отава са домакин на Българския фестивал на изкуствата. Тази година той е посветен на 50-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Канада и 40-тата годишнина от откриването на българското генерално консулство в Торонто.

Темата на тазгодишния фестивал е "Пробуждане", като програмата в Торонто започна с предфестивално парти на 1 април с DJ Иван Шопов. Българите в канадската столица Отава отбелязаха началото на фестивала на 3 април с откриване на изложба на български художници, коктейл, представянето на компактдиска на Марина Великова "Събуждане на Космоса" и на филма "Дякон Левски" на режисьора Максим Генчев.

Сред акцентите на програмата в двата града ще бъдат още концерти на Деси Добрева на 8 април в Торонто и 10 април в Отава и моноспектакълът на Бойка Велкова "Пътят към Афродита", който ще се играе на няколко дати в Торонто и на 17 април в Отава. Друго очаквано събитие са концертите на джаз триото "Акустична версия" на 23 април в Отава и ден по-късно в Торонто, където програмата на фестивала завършва в края на месеца. Филмовото изкуство ще бъде представено и с екранизацията на новия български филм "Докато Ая спеше" на 9 април в Торонто и на 20 май в Отава.

Сред съпътстващите събития са концерт на Валя Балканска и майстора на родопската каба гайда Петър Янев на 11 май в Отава.

Културните събития на фестивала се организират за шеста поредна година със съдействието на Посолството на България в Отава и Генералното консулство в Торонто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14