Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Джоконда“ на Понкиели навърши 130 години

Петък, 8 април, от 23.00 часа

Амилкаре Понкиели
Тази вечер във времето за български изпълнители ще отбележим рождения ден на една прочута оперна дама и нейния сценичен път в България – „Джоконда“ на Амилкаре Понкиели. Операта, която събира двама композитори – Понкиели и Ариго Бойто като либретист. Двамата обединяват талантите си и създават творба, чиято премиера е на 8 април 1876 година в Миланската Скала. Вдъхновяват се от пиесата на Виктор Юго „Анджело – тиранинът на Падуа“.
Целта на нашата среща не е да ви разказвам историята по създаването на операта. Ще ви припомня няколкото български постановки на операта. Първото изпълнение в България е на 9 ноември 1934 г. в София – диригент е Венедикт Бобчевски.
Следващата постановка е на 30 септември 1958 година в Русе с диригент Ромео Райчев и с участието на Мария Бохачек - Джоконда, Евгения Бабачева - Сляпата, Неделчо Павлов - Алвизо, Ана Георгиева - Лаура, Кирил Кръстев - Барнаба, Йорго Стефанов – Енцо.
През 1983 година операта се поставя и в Пловдив с диригент Кръстю Марев. В спектаклите участват Беатрис Бояджиян и Добринка Янкова - Джоконда, Орлин Павлов-Алвизо, Стела Милева и Валерия Мирчева - Лаура, Павлина Павлова - Сляпата, Владимир Тодоров - Енцо, Михаил Чомаков - Барнаба, „Джоконда“ се завръща в София на 18 декември 1999 година с Гена Димитрова, Елена Чавдарова, Стефка Минева, Румен Дойков, Никола Гюзелев в постановка на Пламен Карталов и с диригент Георги Нотев. С тази постановка операта гостува и в Япония. За жалост от тази постановка не открих никакъв запис, което наистина е жалко, но тогава не получавахме разрешение да записваме оперни спектакли. Така вероятно най-хубавите години на Гена Димитрова, Румен Дойков, Стефка Минева, Мария Белчева и на още много други певци си останаха само спомен в съзнанието на оперните ценители.
В предаването ще прозвучат фрагменти от записите в Русе и Пловдив.


Съдържание на операта "Джоконда" на Амилкаре ПонкиелиПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30