Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Богатство, което чака да бъде открито

БНР Новини
Белошипи ветрушки
Снимка: greenbalkans.org
Четири български екопроекта са на финалната права в Международния конкурс за наградите „Натура 2000“ на Европейската комисия (ЕК). Тази година престижната надпревара преминава под мото „Богатство, което чака да бъде открито“. До решаващия етап са допуснати 24 проекта, сред тях – 4 от България. Присъждането на награди започва от 2013 година, с цел да се популяризират усилията на всички европейски държави да опазват защитените зони от „Натура 2000“, както и да се открои постигнатото от различни институции и организации. Обособени са 5 категории, в които конкурентите мерят сили: Природозащита, Комуникации, Трансгранично сътрудничество, Сближаване на интересите и Социално-икономически ползи. Има и своеобразна награда на публиката, за която всеки от нас може да допринесе, като гласува и подкрепи българските проекти. Как да го направим?
Чуйте интервюто с Градимир Градев от „Зелени Балкани – Стара Загора“. Сред важните задачи, които екипът си поставя, е не само завръщането на изчезналия за страната ни вид белошипа ветрушка, но и успешната работа с деца и възрастни за устойчивото развитие в районите, където се разселват малките соколи – белошипи ветрушки.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.