Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епизод 12: Стълба към небето

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Илюстрация: Теодор Иванов

Стълба, стъпала, изкачване, движение. Изкачване на стълби като аеробно упражнение - упражнение на тялото. Стълба към небето - сладък десерт, упражняващ синтеза на рецепторите за вкуса към изтънченост. И другата стълба - творческата, изкачването на която осмисля сътворението на артистичния аудиопродукт... независимо дали аудиторията ще е от 10 или 10 000. Времето, когато творците се срещат в метапространството на Радиото. Иван Добчев, Теодосий Спасов, Йордан Радичков изкачват заедно Стълбата към Небето. Тримата се срещат във Второ студио на БНР, за да направят една радиопиеса. Един Радиотеатър. Подробностите като кавалът на Теодосий, леген, пълен с вода, различни по калибър звънци и хлопатари взимат дейно участие в процеса. Как се прави изкуство по радиото и по какъв начин това означава среща на няколко изкуства.

Заедно с Иван Добчев, Теодосий Спасов и Йордан Радичков слушателите виждат лицето на творчеството.

Йордан Радичков: По радиото не се вижда нищо, чуват се само човешки гласове. Това е плюс сигурно. Така по радиото човек може да говори с бога - чува го, не го вижда.

Теодосий Спасов: Музиката е висше средство за комуникация между хората... Това общуване е на високо ниво…

Иван Добчев: Театърът е малко тъкъв..., такава една весела игрива работа, нещо пишеш по пясъка, вълната идва и го изтрива и няма друг белег за него освен спомен докато един записан такъв текст, записана игра с думи, със звуци има значение такова, че нещо остава. Завинаги.

В музикалната картина на Епизод 12 са използвани хоров и актьорскопеснопеният театралнен проект „Апокриф” на Иван Добчев и Маргарита Младенова.   

Първо излъчване на епизода в ефира на БНР: понеделник, 3 май 2010 г, 10.30 часа, програма „Христо Ботев”. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Към началото

Благодарение на комбинация от търпение и съвременни технологии, невъзможен за излъчване запис (множество дефекти и липса на звукова информация) от далечната 1951 година на радиопостановка по романа на И. С. Тургенев „В навечерието“, (реж. Ангел Вълчанов), беше успешно реставриран. Диалозите и невероятната игра на големите актьори: Зорка Йорданова,..

публикувано на 24.06.21 в 14:21

Неостаряващите „Чичовци“

От 10 часа в понеделник, 24 май, когато се отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще имате възможност да чуете драматизация по класическото произведение на Иван Вазов „Чичовци“. Публикуваната през 1885 г. повест е драматизирана от Мария Громова, а първото ѝ излъчване е било осъществено през далечната 1965 г...

публикувано на 22.05.21 в 09:05

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите се..

обновено на 17.05.21 в 08:15

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56