Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушайте отново: Една и съща ли е тази подводница?

| обновено на 09.05.16 в 10:54 БНР Новини

…Видимостта беше уникална. Имаше може би над 15 метра видимост. Още от двайстия метър имаше видимост и се виждаше всичко идеално. Отгоре я видяхме... беше разцепена на две…
Именно това „я“ и до днес е забулено в тайните и легендите пазени на 35 метра дълбочина във Варненския залив. Какво се е случило там преди 100 години и коя е подводницата разцепена на две, лежаща на дъното на морето, все още никой не може да докаже. Екип водолази на Военноморските сили на България я откриват през 2010 година и започват обследване на намерената подводница. Въпреки усилията и изпълненото с рисковани операции обследване, съмненията остават – дали това е първата българска подводница „UB18“ или някоя друга, потънала в боевете на Първата световна война?
Въпросите ни отведоха много по-далеч от дните на обследването и така една съвременната история за намерена във Варненския залив подводница се превърна в история за Първата световна война.
Събитията, представени в „Да нарушиш покоя на една подводница“, следват бойните подвизи на екипажа на „UB18” по време на Първата световна война. Но не само! В продукцията се разказва и за двамата командири Никола Тодоров и Иван Вариклечков. На фона на техните драматични лични преживявания преди 100 години, историята няколко пъти прекрачва границите на времето, за да се върне в наш дни и да представи фактите от напрегнатите проучвания на екипът водолази от Военноморска база Варна и опита им да се разплетат многобройните въпроси около откритата потънала разцепена на две подводница.
Какво се е случило с „UB18, след като в изпълнение на клаузите на Ньойския договор, бива предадена на французите след края на Първата световна?
Какво е предизвикало потъването на откритата в наши дни на дъното на Черно море разкъсана от взрив подводница?
За една и съща подводница ли става дума?
Записите са направени през лятото на 2014 година във Варна и София. Благодарение на участието на Надя Вариклечкова, снаха на контраадмирал Иван Вариклечков, и проф. Климент Хаджов, внук на лейтенант Никола Тодоров, разполагаме с историите на двамата командири на първата българска подводница, предадени през очите на потомците им.
Изказваме искрена благодарност на Капитан първи ранг Камен Кукуров, тогава командващ Военноморска база Варна, който е водил екипа водолази по време на обследването и ни даде възможност да се качим на спасителния кораб „Протео“, с който е извършено обследването на намерената подводница. Благодарим за съдействието и на Министерство на отбраната.
За обследването на намерената във Варненския залив подводница разказват водолазите от Военноморските сили на България: капитан трети ранг Боян Добрев, капитан-лейтенант Илия Стойчев, главен старшина Димитър Македонски, матрос Андрей Мутафов, матрос Ивайло Иванов, капитан първи ранг Георги Георгиев и експертите капитан първи ранг от резерва Васил Кръстев и капитан първи ранг от резерва Станко Станков.
Автентична и с историческа ценност е и музиката на фичъра. Композициите на китара „Валс на младостта“ и „Романс на моята мила“ са създадени и изпълнени в Англия малко преди началото на Първата световна война от военния пилот и началник на Аеропланната група майор Радул Милков. Маршът със заглавие „Нашият марш“ е изпълнен от лейбгвардейците на Негово Величество царя на България. Записан е в началото на XX век на плоча „Орфей“. Записите са предоставени от „Златния фонд” на БНР.
И така в преследване на душата на една подводница, попила сенки, звуци, образи и мистерии, слушайте продукцията на „Документално студио“ „Да нарушиш покоя на една подводница“ с автор Николета Атанасова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30