Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епизод 17: VOX HUMANA

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Фотоколаж: Теодор Иванов

Въпрос:
Човешкият глас (в радиото) е...

Възможности:
а) телесна особеност?
б) метафизична „магия”?

Отговори:
а) Телесно човешкият глас се получава от работа в три етапа, три елемента - белите дробове, гласните струни в ларинкса и артикулационните органи. Белите дробове са „помпата”, осигуряваща достатъчен поток от въздух, за да трептят гласните струни. Гласните струни служат, за да „разрязват” въздуха от дробовете в звукови пулсации.Там се създава звукът и се регулира силата и тона. Артикулационните органи (небце, бузи, език, устни) филтрират звука и го „украсяват”.
б) Метафизичната „магия” глас по радиото е трудно описуемото посредничество на звук, психическото възприемане на едното смислено нещо в непознатото, тъмнината на средата и светлината на гласа, която прокъсва етъра, за да достигне внушението за интимност между говорящ и слушащ, създаващ и потребяващ.
в) Всичко това и повече, за което в 17 серия на „Радиото” ще чуете от гласовете на Дарина Такова, оперна певица, Виза Недялкова, журналист, Татяна Лолова, актриса, Иван Добчев, режисьор, Вяра Ангелова, преподавател в СУ Св. „Климент Охридски”.

Първо излъчване на епизода в ефира на БНР: понеделник, 22 юни 2010 г, 10.30 часа, програма „Христо Ботев”. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неостаряващите „Чичовци“

От 10 часа в понеделник, 24 май, когато се отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще имате възможност да чуете драматизация по класическото произведение на Иван Вазов „Чичовци“. Публикуваната през 1885 г. повест е драматизирана от Мария Громова, а първото ѝ излъчване е било осъществено през далечната 1965 г...

публикувано на 22.05.21 в 09:05

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите се..

обновено на 17.05.21 в 08:15

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41