Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яйца от щрауси за Великден по 80 лева за депутати и политици

Снимка: Венелина Попова

Родопчанин с ферма за щрауси продава яйца за Великден по 80 лева за депутати и политици. За жителите на Смолян цената е 35 лева. По този начин фермерът  Димитър Чаталбашев е решил да покаже недоволството си от управляващите заради липсата на субсидия за отглеждане на щрауси.

Фермата на Димитър Чаталбашев е единствената край смолянското село Чокманово. Преди години в нея имаше 15 щрауса, сега са останали няколко. Яйцата им тежат около килограм и с едно могат да се нахранят осем човека, а черупките се използват за рисуване на светци и символи за празника, каза щраусовъдът.

По Великден има засилен интерес, както винаги. И обикновено хората си купуват по някое яйце. По 35 лева за човек от Смолян, 50 лева за навънка и 80 лева за народните представители и политиците. Фермата е от 10 и е първата за областта. Обаче остана и последната. Последната остана, защото българското земеделие не се пребори със субсидията за щрауса и да обвърже щрауса със земеделието. Румъния започна след нас, от нас купи пилетата, в момента е много напред. Това по отношение на щраусовъдството.

Бизнесът с малките пилета се провали, допълва бай Димитър и с носталгия си спомня за преди.

Вадили сме по 100 малки за сезон. Имаше пазари, продажбите вървяха добре, по Европа тръгнаха нещата. Като най-скъпо месо се търсеха начини да върви, сега положението приключи. Нито можем да взимаме субсидии, нито можем да изнасяме месо, просто щраусовъдството си загина. Европа няма интерес ние да гледаме щрауси. Тоя бизнес е най-интересен за тях, най-скъп за тях и ми се струва, че те умишлено не го пускат в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.