Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХІІІ Международно изложение „Културен туризъм“ – няма място за колебания

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Когато преди 13 години във Велико Търново прохождаше първият специализиран форум за популяризиране на културния туризъм, имаше доста оптимисти, но и скептиците не бяха малко: „Кой ще дойде на подобно изложение извън столицата?! Пък и дали имаме разработени културни маршрути у нас!“ За второто имаха известно право: в онзи период от развитието на България се знаеше, че страната разполага с много обекти, но маршрути все още се предлагаха относително плахо. В новите пазарни условия предприемачите все още се питаха дали инвестициите в подобни начинания си струват, доколко ще има търсене и възвръщаемост на средствата. Какво трябва да съдържа подобен маршрут, за да бъде истински туристически продукт? – За музеите се споменаваше като за странен излишен лукс, който само иска средства, за да се закърпи, например, някой течащ покрив. Над усилията за привличане на посетители тегнеше понятието „музейна тишина“, в буквалния и преносен смисъл на думата. На тема „Що е то културен туризъм?“ преминаваха дискусии, кръгли маси. И ако с материалните обекти: исторически паметници, археологически крепости, музеи, галерии... някак нещата бяха по-ясни, понеже можеха да се пипнат, повече време отне да се избистри ролята на онова, което се нарича нематериално културно наследство. А то, напук на всички прогнози, оставаше живо: песните, танците, наддумванията, обичаите, ритуалите! С годините читалищата успяха дори да впишат в новия си облик най-съвременни технологии, ставайки понякога единственото място с интернет. Пътищата – лоши. Автобуси до големия град – два пъти на месец, че даже без хич, но – има мрежа! Има връзка със света! Така между репетициите на фолклорната група, кандидат-столетнички учеха да „чатят“ с внуци и правнуци в чужбина.
Някога, преди цели 13 години, които сякаш бяха в безвремието, мнозина не вярваха, че селата и малките забравени градчета могат да станат толкова привлекателни за туризъм, за еко-ваканция с вкусна домашна кухня, че да са предпочитани места за ваканция и от българи, и от чужденци. Тази 13-а поредна борса съвсем не е фатална, а красноречива повратна точка в развитието на културния туризъм. Неслучайно през 2016 година във Велико Търново се събират съмишленици от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), редица министерства, общини, медии, неправителствени организации, учебни заведения. Какви въпроси вече са на дневен ред?





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18