Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Да подобрим гората!“ – мото на седмицата на гората през 2016 г.

БНР Новини
Наградени лесовъди и горски стражари по случай седмицата на гората 2016 г.
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Без гора няма вода, без гора няма въздух, без гора няма земя, без гора няма хора, няма живот!
Тази свещена вяра на лесовъдите е също така истина за цялата ни планета. Затова през седмицата на гората в нашата страна по традиция има залесявания и грижа за дръвчетата, за парковете и горите.
В предаването можете да чуете интервюта с наградени лесовъди и горски стражари за работата им през изминалата година до седмицата на гората 2016 година. В изявлението си в Стара Загора заместник-министърът на земеделието и храните доцент Георги Костов посочи промените и дейностите, довели единодушно до подобрения в горския сектор.
Той съобщи, че през тази година са предвидени големи инвестиции за отглеждането на горите без материален добив, като най-важната е закупуването на горска техника и направата на горски пътища.
И друга амбициозна цел са си поставили държавните предприятия, информира заместник-министърът, като посочи, че 900 хиляди хектара гори трябва да бъдат сертифицирани през тази година, като с това ще стигнем над 50 процента сертифицирани държавни гори.
Доцент Костов информира още, че за първи път през тази година в инвестиционната програма на държавните предприятия са предвидени и средства в размер на 14 млн. лева за изкупуване на малки, неефективни парцели недържавни гори от собственици, които нямат възможност да ги стопанисват, с цел те да бъдат облекчени, а гората да се стопанисва професионално. Той подчерта, че така държавата чрез държавните горски предприятия изпълнява своите високи обществени задължения и отговорности за опазване и стопанисване на горите.
Заместник-министър Костов посочи, че същевременно взетите от правителството и парламента мерки с извършените законодателни промени и наредби за ограничаване на незаконното отсичане и незаконните практики, започват да дават резултати.
Заместник-министърът потвърди желанието на правителството да води политика всички гори в България да бъдат управлявани и стопанисвани, така че да задоволяват всички потребности и едновременно с това да пазят природата и да осигуряват всички услуги, които получаваме от нашите горски ресурси.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парадоксът на модерния фитнес, или къде грешим?

Живеем във време, в което почти всички носим на китките си часовници, които измерват крачките ни, сърдечния ритъм, мускулните съкращения и улавят и най-дребната физическа активност. Посещаваме гимнастически и фитнес салони, тренираме с треньори, съветваме се с признати и непризнати от науката експерти. В същото време се задъхваме от относително..

публикувано на 06.08.24 в 12:52

Уелнес индустрията под микроскоп: Какво наистина укрепва имунитета ни?

На днешния 6 август говорим за митовете около имуностимулантите в ефира на предаването "Време за наука". Има ли начини чрез различни хранителни добавки да засилим имунитета си, или е най-добре да не пречим на тялото си да ни пази от самите нас? Кои от носещите стълбове на могъщата уелнес индустрия лежат върху научни основи и кои върху митове и..

обновено на 06.08.24 в 12:22
Палми Ранчев

Парижката олимпиада през погледа на Палми Ранчев: Изкуство, политика и спорт

В ефира на "Нашият ден" Палми Ранчев, български поет, белетрист, сценарист, състезател и треньор по бокс, коментира олимпиадата в Париж. Той сподели, че може би от дете следи олимпиадите и смята, че тази в Париж е невероятна. Според него, всяка следваща олимпиада показва човека и хората в по-добра светлина . Откриването бе свързано с..

публикувано на 06.08.24 в 11:41
Снимката е илюстративна.

Летни опасности за домашните любимци и как да ги предотвратим

По време на горещите летни дни е важно да се полагат специални грижи за домашните любимци, за да се гарантира тяхното здраве и комфорт. Според д-р Надежда Мечева, ръководител на клиниката за бездомни животни към фондация "Четири лапи“, големите горещини могат да бъдат особено опасни за животните. Тя подчертава, че трябва да сме внимателни с..

обновено на 06.08.24 в 09:29

Съхраняване на диалекта на Банско, или за мисията на един поет

Александър Думанов – поет и изследовател на банския диалект. Той се е посветил на съхраняването на неговата автентичност. Думанов не само пише книги на този диалект, но и ръководи театрална трупа, наречена "Сарандевото кафене", с която продължава традициите и културното наследство на Банско. В своите произведения Думанов умело вплита звънливата..

обновено на 05.08.24 в 13:40