Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 май от 16 часа по „Радиотеатъра“ – „Разбойникът Варава” на Стефан Гечев

БНР Новини

Точно седмица след Христовото Възкресение „Радиотеатърът“ ще излъчи пиесата на Стефан Гечев „Разбойникът Варава”.
Както знаем от евангелските събития Варава е освободен, защото тълпата е имала избор – в чест на празника Песах един от осъдените на смърт на бъде освобождаван. Тълпата е пожелала да бъде освободен осъдения размирник Варава, защото е искала смъртта на Иисус Христос. След разпъването Му Варава започва да се интересува кой е бил Той. Проумява, че Той е умрял без вина, без грях, че доброволно се е принесл в жертва, че самият Варава дължи живота си на Неговата смърт. Това проумяване е бавно и мъчително, осъзнаването на Христовата жертва е трудно, почти непосилно за немощния човешки дух.


Стефан Гечев е една от големите фигури в българската литература, неполучили все още своето широко признание. Той е поет, драматург, преводач, полиглот. Роден е в Русе, завършва гимназия в София и славянска филология в Софийския университет. От 1935 година слуша лекции по византийска литература при проф. Вейс в университета в Атина, където води и курс по български и старобългарски език за гръцките студенти. Превежда стихове на Елисавета Багряна и Атанас Далчев на гръцки език.

От 1942 година живее в Братислава и Варшава. През 1950 година започва работа в България. Редактор във вестник „Стършел“. През 1957 година заедно със Стефан Сърчаджиев и Веселин Ханчев основава Сатиричния театър в София, където работи като драматург.

Стефан Гечев е значителна, но недооценена фигура в културния живот на България, със силно интелектуално присъствие. Автор на стихове, разкази, фейлетони, драми, критика, криминални и приключенски романи, публицистика, преводи. За пръв път пише стихове на 15-годишна възраст. Поезията му е философски осмислена, изискано лаконична, в посоката на модерните търсения от средата на XX век. Официалната критика я отхвърля като „отглас от съмнителни образци“ и за цели десетилетия Гечев е изолиран от литературния живот, като са анулирани всичките му договори за книги с български издателства. Оригиналните му творби излизат от печат едва след 1989 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30