Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цигуларят Иван Михов – един виртуоз на осемдесет години

БНР Новини

Трудно човек може да отдели големия народен композитор от големия изпълнител. Неговите изпълнения преливат от изящна артистичност и от нежната магия на изкуството. Той свири хората си в най-трудните гами със свой собствен маниер, който ярко го откроява от останалите изпълнители.Иван Михов наложи цигулката като солов инструмент в народната музика и направи това по неповторим начин.

(Думи на Елена Сугарева, дъщеря на цигуларя Иван Михов)

Тази година празнува своята осемдесетгодишнина.

Самоукият музикант е роден в сърцето на Тракийската фолклорна област, в село Белозем.
Някои музиканти го наричат Маестро, а други Белоземския Пагаганини. Неговата музикална магия вече години наред пленява много млади музиканти и ги превръща в негови последователи.
Талантът на големия музикант е наследство от дядо му, който свирил на кавал, от баща му , който бил гайдар, и от майка му, която пеела прекрасно тракийски песни.

Като дете сам изработва първия си музикален инструмент от сухо царевично стебло, а като по-голям си изработва гъдулка на която изсвирва първата си фолклорна мелодия.

Първата си цигулка купува по-късно и започва да се учи да свири при известния форклорен музикант Георги Димитров – Крушката.
През 1963 година Иван Михов завършва школа за ръководители на фолклорни оркестри, ансамбли и състави и над 30 години творческа дейност музикантът посвещава на самодейните музикални състави, които ръководи.

Яркият му талант му осигурява място в най- добрия оркестър за народна музика под ръководството на Петко Радев. По това време Михов осъществява и първите си записи в радио София, а на пазара излиза първата му грамофонна плоча.

Следват дълги години концерти, записи и работа с Оркестъра за народна музика на Българкото национално радио под диригенството на Христофор Раданов. През годините цигуларят развива концертна дейност и заедно със своята съпруга - певицата Анастисия Михова. Свири с Белореченската фолклорна група и създава Белоземски оркестър за народна музика.


Освен като изпълнител Иван Михов има своя опит и като композитор - през годините създава над 60  инструментални произведения.

Основна грижа за виртуозния цигулар е израстването на младите даровити изпълнители. Той е учител на някои от най изявените български цигулари в жанра на фолклорната музика – Георги Янев, Иван Бойчев, Русен Калев, Иван Йозов…..

И днес на достойната осемдесетгодишна възраст, талантливият цигулар не спира да ни изненадва с музика. Най–новите си записи той направи през 2015 година заедно с оркестър „Млади Тракийци”с ръководител Божидар Стрехин.

. Работата на оркестъра с легендарния цигулар Божидар Стрехин определя като „Мост между поколенията”.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малка нощна музика или кабаре с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Заглавието е от албума на двамата музиканти, споделящи страстта си към неочаквани открития. Огромен успех имаше дискът и спектакълът, посветен на творчеството на Полин Виардо, последван от танго серията. Записите излязоха през 2018 г., а на 15 юни във Военния клуб в София те представиха емоционален спектакъл наречен „Огледало – кабаре и други истории“...

публикувано на 03.06.20 в 08:55
Д-р Веселин Тенев, личен архив

Психично здраве и ангажирана електронна музика (II част)

Продължават срещите на „Аларма“ с д-р Веселин Тенев , легенда от даркуейв-квартета „Мъртви поети“ и от ефира на програма „Христо Ботев“ в близкото минало и лекар-психиатър на първа линия в Айова Сити (и композитор на електронна музика в свободното си време). Водещата Милена Воденичарова и редакторът Цветан Цветанов разговарят с него дистанционно за..

публикувано на 01.06.20 в 18:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2020

1 юни Изпълнения на Бароков оркестър „La Cetra“ – Базел. Диригент Морис Щегер. 3.00 часа – Франческо Мария-Верачини Увертюра №6 в сол минор „Дрезден“. 3.12 часа –Йохан Адолф Хасе (1699-1783), Флейтова кантата. Солист – Морис Щегер (рекордер). 3.22 часа –Антонин Дворжащ (1841-1904), Струнен квартет №12 във фа мажор, опус 96 „Американски“. Изпълнява..

публикувано на 01.06.20 в 12:02
Дитрих Фишер-Дискау

Дитрих Фишер-Дискау като Дон Жуан в едноименния шедьовър на Моцарт

Дон Жуан е една от коронните роли на прославения немски баритон. Записът, който ще звучи в съботната вечер е осъществен през 1958 година за фирмата Deutsche Grammophon. Ференц Фричай е на диригентския пулт. Двамата с Дискау се срещат десет години по-рано на сцената на Берлинската опера в постановка на „Дон Карлос“ от Верди. В ролята на маркиз Поза се..

публикувано на 30.05.20 в 08:55

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от  2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ . Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше..

публикувано на 29.05.20 в 08:25