Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София" ще бъде открит на 9 май

Снимка: mazhlekov.com

Около 1000 филма от 84 страни са кандидатствали за участие в Седмия международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София", каза пред "Хоризонт" Надежда Савова, директор на фестивала. За първи път участие ще вземат и рекламни клипове. 

Освен филмите, във фестивала ще има и изложби, неправени до този момент у нас на анимационни герои и илюстрации от български автори. След селекция са избрани 205 филма за конкурсната програма, 34 от тях български. Те ще могат да бъдат видяни от 9 до 15 май, каза Надежда Савова:

Връчването на наградите и основните прожекции ще бъдат в НАТФИЗ, тъй като студентите през деня учат. Прожекциите ще бъдат от 18 и от 20 часа, а през деня в аулата има майсторски класове, които са много специално подбрани. През цялото време в дом на културата "Искър" също има прожекции. Един от интересните моменти също е празникът на децата, който ще бъде направен със специални прожекции в дом на културата "Искър" на 15 май от 11 часа.

Наградите са в 11 категории, за филм до една минута, до 10, до 45 минути, за пълнометражен, за еко филм, за сериал, за клип. Фестивалът ще се открие с карнавално шествие по улица "Раковски" на девети май от 16 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14