Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиопремиера на албума "Въжеиграчи‬" на дуото Тома Енко и Василена Серафимова

Млади, красиви и много талантливи - френският пианист Тома Енко и българската перкусионистка Василена Серафимова свирят заедно вече седем години и химията между тях е видима на сцената. Изнасяли са концерти на най-различни сцени, някои от тях много престижни, били са и в България.


На 3 май Тома и Василена представиха официално с концерт в театър Bouffes du Nord в Париж албума Funambules ("Въжеиграчи"), издание на звукозаписния гигант Deutsche Grammophon. Същата вечер и слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" можаха да оценят очарованието на композициите и аранжиментите, направени от двамата изпълнители.

В диска, като истински въжеиграчи, Тома Енко и Василена Серафимова прескачат от стил в стил, балансират между Бах, Моцарт, Форе, Енко, Серафимова и... "Дилмано, Дилберо". Българската народна песен е сърцето на целия албум и по думите на българката предизвиква бурен възторг всеки път, когато я изпълняват в концертите си.

Чуйте повече за записите и избора на пиеси в този албум в интервюто с Василена Серафимова, излъчено в руриката "Нов компактдиск" на предаването "Алегро виваче".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14