Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският домейн .ею - на кирилица от 1 юни

БНР Новини

Когато Пламена Аржант завършва специалностите „Международни отношения“ и „Европеистика“, тя мечтае да работи в перспективен отрасъл, с динамично развитие, предлагащ висококачествени услуги. Шансът я отвежда в Прага (Чехия), в един от офисите на Регистъра на европейските домейн имена. Само за информация: Централата се намира в Брюксел (Белгия), но за по-добра и бърза връзка с потребителите Регистърът има регионални офиси. Така например офисът в Пиза (Италия) е насочен към Южна Европа, а представителството в Стокхолм (Швеция) – към Северна Европа. Регионалният офис в Прага отговаря за Централна и Източна Европа. Ето че за слушателите на предаването „А сега накъде?“ тъкмо Пламена Аржант има удоволствието да съобщи новината: Европейският домейн от най-високо ниво .ею на кирилица ще бъде активен от 1 юни 2016 г.
Какво е интересно и полезно да знаем за домейна .еu ? Той е сред най-популярните домейни. От 2006 г. с него са регистрирани над 3.9 млн. имена, свързва повече от 500 милиона потребители от 31 държави в една Интернет самоличност. Много фирми и марки използват .eu уебсайт като практично решение, за да изразят ясно своята европейска самоличност и своите бизнес амбиции. За присъствието в Интернет името на домейн е много важен избор, но какво всъщност представлява ? - То е уникална комбинация от букви и цифри, разделени от точки, която огромната адресна книга на Интернет - системата за имената на домейни DNS, свързва с IP адрес. Името на домейн се използва вместо IP адрес, тъй като е много по-лесно за запомняне. Например, за да влезете в уеб страницата на Българското национално радио, може би няма да запомните IP адреса 82.119.84.124, но е много по-вероятно да запомните http://bnr.bg. В този уеб адрес bnr.bg е името на домейна. Частта, която се изписва след последната точка в уеб адреса, като например .bg или .eu, се нарича домейн разширение, а за по-кратко използваме думата домейн. С други думи, Вашето име на домейн е Вашият интернет адрес.
Българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в Европейския съюз и неговото използване в Интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. След публично проучване през декември 2008 г., българските Интернет потребители сами избраха символите „ею“, за да представят своята европейска онлайн идентичност и на собствената си азбука. Оттогава EURid, (регистърът, който управлява националния домейн от най-високо ниво .eu), работи усилено за реализирането на домейн разширението на кирилица .ею.
От 1 юни 2016 г. българите в Европа ще могат да регистрират имена на домейни изцяло на български език. Досега те имаха възможност да регистрират имена на домейни изцяло на латиница или на български, но под латинското разширение .еu. Частни лица, фирми или организации със седалище в Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн или Норвегия могат да регистрират име на домейн с .eu или .ею. За ползата от избора на европейския домейн красноречив пример е колекцията от истории за постигнати успехи можете да научите тук. Още подробности може да научите от интервюто с Пламена Аржант в звуковия файл

.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18