Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Капралов е победителят в Десетия национален поетичен конкурс "Биньо Иванов"

Снимка: Радио Пловдив
Атанас Капралов от София е тазгодишният победител в Десетия национален литературен конкурс на името на кюстендилския поет Биньо Иванов, съобщиха организаторите от централното градско читалище "Братство". В анонимната надпревара тази година свои творби изпратиха 355 поети с 1065 стихотворения, което е рекорд за конкурса.

Рядко участвам в конкурси, но този път се изкуших, защото ценя високо поета Биньо Иванов - и като творец, и като личност. Впрочем, ако не си личност, колкото и да си надарен, нищо не може да се очаква от теб... Бог да ни благослови! А духовността ще пребъде, въпреки всички съпротиви
, сподели в социалната мрежа победителят Капралов, който печели със стихотворението "Пролетно завръщане".

Журито, оглавено от литературния критик Константин Еленков, Димитър Христов - секретар на Съюза на българските писатели, и поетите Анжела Димчева и кюстендилците Методи Джонев и Благой Ранов присъдии втора награда на Петя Иванова от Габрово с "Бяла надежда", а третата отиде при Станислава Немска от София за стихотворението "Не съм актриса".

Връчват се и няколко поощрителни награди, както и приз от читалището организатор "Братство". Наградният фонд е 3000 лева, осигурени от общината. Биньо Иванов си отиде от този свят ненавършил 60 години, през април 1998 г. Преди два месеца в родното му с. Бараково беше открито читалище на негово име, вече са дарени първите книги - около 300 тома - от личната библиотека на негови приятели и почитатели на позията му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14