Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Свищов започна 12-тия фестивал на античното наследство "Орел на Дунава".

Снимка: Катя Чорова

Над хиляда жители и гости на град Свищов опитаха  ястия, приготвени по древноримски рецепти на 12-тия фестивал на античното наследство "Орел на Дунава". Той се провежда в римския легионен лагер "Нове", край Свищов - един от  най-добре проучените и експонирани военни лагери от времето на Римската империя. 
Групи за исторически възстановки от Италия, Румъния и България представиха на фестивала салати, тестени изделия и ястия по кулинарни рецепти от 1 век, описани от Марк Апиций. В голям тиган Ути Бъчваров сготви свинско за хиляда души. 
В тигана има две прасета, само крехко месо, 50 килограма лук, 50 килограма гъби, цели скилидки чесън, моркови. В Рим са готвили с вино и ние сме сложили, след като сме го изварили със сушени  сливи за аромат -  каза Ути Бъчваров. Името на неговото ястие беше "Дунавски легионерски винен кебап".

Тази вечер на фестивала ще бъде представена битка между римските легиони и варварските племена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14