Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обаждане от полицай – най-успешната схема на измами по телефона

Телефонните измамници масово се представят за полицаи. От МВР съобщават за последните случаи, в които възрастни хора са изтеглили всичките си пари, за да ги дадат на фалшивите служители. Това е последната и най-успешна за момента схема, при която всеки ден възрастни хора дават на измамниците хиляди левове в пари и злато.

Иво Величков от СДВР обясни:

Предварително жертвата е получила някакво обаждане, на което не се е доверила, но след известно време получава обаждане, което вече е от името на полицейски служител, като се искат колкото може по най-бързия начин да събере жертвата и които пари да се ползват като примамка за задържането на телефонни измамници.

От полицията съветват хората, които имат възрастни родители, да бъдат особено внимателни:

Когато се получи такова обаждане от скрит номер, по никакъв начин да не се доверява, особено когато става въпрос за искане на пари под каквато и да е форма, дали за лечение, дали за задържане на измамници, дали за претърпени някакви вреди, или задържани техни близки в полицията.

При подобни обаждания веднага подайте сигнал в полицията, съветват от МВР.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.