Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера и балет получи наградата на Дипломатическия институт

Снимка: БГНЕС

По повод Деня на дипломатическата служба, 19 юли, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова връчи наградата на института на проф. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

През годините Софийската опера се е превърнала в неоспорим посланик на българската култура по света, а освен това институцията пряко се е ангажирала да представя своята мисия пред кандидат-дипломати, които се обучават от Дипломатическия институт. Символично наградата беше връчена от сцената на постановката "Набуко“, която се играе на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски". За същността на наградата разказва директорът на института Таня Михайлова:

Наградата представлява една метална скулптура, която носи името и мотото на Дипломатическия институт: "Учейки другите, учим и себе си". Наградата за българска институция тази година се присъжда на Софийската опера и балет за нейния принос при подготовката на български дипломати и държавни служители в сферата на публичната дипломация. Водената политика от Софийската опера и балет по популизиране на положителния образ на България чрез инструментите на културната дипломация дават основание тя да бъде подкрепена и високо оценена от нас. През годините на сътрудничество обучаващите се в института имаха възможност да присъстват на редица премиери и спектакли. Те разговаряха за проектите на Софийската опера и балет с нейни представители, за да могат да разберат политиката, която стои зад всеки спектакъл.

Ние ще продължим да бъдем посланици на българската култура по света, заяви директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов:

С вълнение и голяма признателност изразявам възхищението си, че сте ни забелязали в едно време, в което работим за общата кауза да създаваме и разпространяваме нашето изкуство в България и по целия свят.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Лъчезар Цветков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14