Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Вигдорчик е без право да доближава момичетата, остава до Олимпиадата

Ирина Вигдорчик е без право да доближава момичетата, остава до Олимпиадата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До олимпиадата треньорката Ира Вигдорчик да няма право да се доближава до ансамбъла – това е първото решение на независимата комисия, председателствана от бившата шефка на съда по трудови спорове на Израел Нили Арад. Вигдорчик ще ръководи подготовката на отбира за Олимпиадата посредством трите треньорки, които от седмица работят с момичетата:Елла Самофалова – треньорката на индивидуалната състезателка Нета Рифкин, която ще носи знамето на Израел на Игрите, досегашната асистентка Рая Ирго (заслужил треньор на Русия, която от 26 години работи в Израел) и треньорката от Макаби Тел Авив Айелед Зидман. На тренировките ще присъства като представител на Олимпийския комитет олимпийският шампион Александър Авербух, на когото е направена спешна акредитация като придружител на отбора и в Рио де Жанейро.

На паралелната пресконференция на треньорката Вигдорчик, която от месец не разговаряше с журналисти, съобщи, че отказва да работи със Самофалов и я обвини за инициатор на пуча срещу себе си. Тя каза, че въпреки че ѝ пречат на тренировъчния процес, тя не губи надежда за медали на Олимпиадата. Вигдорчик отказа да отговори на питанията на журналистите дали наистина е сритала състезателка и относно методите на работа и отношение към момичетата.

На официалната конференция комисията също съобщи, че за сега няма да се занимава с жалбата за ритника, но препоръчва след Олимпиадата федерацията по художествена гимнастика да разгледа изцяло правилника за треньорска дейност и да постови ясни граници за това, което треньорът може да изисква, или как да се държи със състезателите си и кое е недопустимо.

От думите на Вигдорчик стана ясно, че веднага след Олимпиадата тя напуска отбора. Би го направила веднага, но остава заради шанса държавата Израел да получи медал по този спорт. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.