Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка от Казахстан е сред участниците в Международния семинар по български език и култура

Наша сънародничка от Казахстан е сред участниците  в Международния летен семинар по български език и култура, който се провежда във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий". Тя е единствената етническа българка сред стоте чужденци от 33 държави, които учат нашия език.  Валентина Шатова е учител по история и география и ръководител на Българския културен център в Павлодар. Тя  използва семинара, за да дойде за пръв път в родината на своите предци:

Аз съм етническа българка от Бесарабия. Моите предци се преселиха в Казахстан през 1907-ма година. Сега в Павлодарска област живеят 9 000 българи. В Павлодар има организирана асамблея. Тази асамблея обедини 24 националности, национално-културни центрове, в това число влизат и българи. Нашият културен център се нарича "Славяни". Имаме младежка фолклорна група лазарки, и за възрастни - аз съм певица. "Бяла роза" се казва нашата фолклорна група, а "Росна китка" е танцувалната група.

Който не е идвал в България, напразно е живял, коментира Шатова, възхитена от родината на предците си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14