Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 6 август: Империя

На днешната дата си отива една Империя и това е нашата Дума на деня. През 1806 г., след победата при Аустерлиц и създаването на Рейнския съюз на германските държави под опеката на Наполеон, император Франц II абдикира и разпуска Свещената римска империя. Разбира се под името Франц I главата на хабсбургската династия си запазва новосъздадената – през 1804 г., титла император на Австрия, както и съпровождащите я апостолически крал на Унгария, крал на Бохемия, на Далмация, на Хърватия, на Славония, на Галисия, на Лодомерия и на Илирия, крал на Йерусалим, а също ерцхерцог на Австрия, велик херцог на Тоскана и на Краков, херцог на Лотарингия, на Залцбург, на Щирия, на Каринтия, на Карниола и на Буковина, велик принц на Трансилвания и… последният да затвори вратата. Дали жена му му е викала Франци?
Реалният повод за темата ни обаче е, че 70-80 % от изкуството, културата и науката на Запада от 962 година са се случили именно или в земите на Свещената римска империя, или в тези на духовния й понякога съюзник, понякога враг – Светата католическа църква.
За бумът на литературните издания в началото на 90-те и за единственото оцеляло от тях разговаряме с главния редактор на „Ах, Мария“ Румен Баросов – поет, издател и продуцент.
В „Бележки върху календара“ говорим за две ключови за развитието на съвременната цивилизация събития: ядрената бомбардировка над Хирошима през 1945 година и пускането на първия уебсайт, демонстриращ идеята на Тим Бърнърс-Лий за World Wide Web – „Мрежата“, информационната система от взаимно свързани хипертекстови документи, която превръща интернет в това, което е, и го прави масово достъпен.
Звучат Мерилин Менсън, „Дъ Кюър“, Брамс и „Голдфрап“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР