Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 13 август: Автомобил

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Думата на деня е Автомобил. Поводът – три легенди в историята на возилата: Джовани Аниели, Уолтър Оуен Бентли, Байерише Моторен Верке, иначе казано БМВ. Причината: автомобилът промени обществото и начина на живот, тоест културата. Съответно самият той се превърна в елемент от попкултурата, дори в… изкуство.
Говорим за най-известните автомобили в литературата, изобразителното изкуство и киното. За „озвучаването“ на доброто пътуване се грижи любимият на бийтпоколението Чарли Паркър, а също „Ю Ту“, „Дъ Строукс“ и Лори Андерсън.
Използваме повода, че на 30 юли 1624 година Луи XIII назначава за свой „премиер“ кардинал Ришельо – създал чудеса за френската култура и изкуство, за да разговаряме по темата „Как се прави/ не се прави музей“ с нашия гост. Петко Дурмана: художник с множество награди, който работи в областта на инсталацията и скулптурата, експериментира с изцяло създадено за интернет изкуство, добавена реалност, инфрачервена фотография.
Събития от Германия и куп рожденици в „Бележки върху календара“ – от царя на психологическия трилър Алфред Хичкок до естетът на черно-бялото, фотографът Хърб Ритс. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от постановката „Иванов-Барабанов“

НАТФИЗ посреща празничния декември с три премиери

Този сезон предстоят три премиери на голямата сцена на Учебен театър „НАТФИЗ“. „Доброто на страната ни“ от Тимбърлейк Уъртънбейкър, с режисьор Тодор Димитров, ще зададе въпроса за това ще бъде ли спасено човешкото в човека?  Сюжетът на постановката по текст на Чехов – „Иванов-Барабанов“ поставя на фокус Чеховия тезис, че „живеенето е най-големият враг..

публикувано на 01.12.21 в 12:50

Новият албум на Димитър Карамфилов – завръщане към любовта

Джазовото звучене и търсенето на спасение чрез музиката са в симбиоза в новия албум на Димитър Карамфилов. Темата за голямата и чистата любов e в основата на първото парче, което Димитър подготвя за албума – "Turn to Love". За записите на "Turn to Love" Карамфилов избира двама превъзходни инструменталисти от различни поколения и с различен бекграунд –..

публикувано на 01.12.21 в 12:45
Тадеуш Ружевич със съпругата си

100-години от рождението на Тадеуш Ружевич

В Полския институт се проведе среща-разговор за преводите, изследванията и рецепцията на творчеството на Тадеуш Ружевич в България, по повод 100-годишнината от неговото рождение, с участието на преподаватели по полска литература, преводачи и автори на броя на „Литературен вестник”, посветен на изследванията на българската полонистика върху творчеството..

публикувано на 01.12.21 в 09:10

Десислава Алексиева, АБК: Книгите не бива да са луксозна стока

След българското участие на най-голямото международно книжно изложение – Франкфуртският панаир на книгата 2021 – и в навечерието на Софийския международен панаир на книгата в НДК от 7 декември. Как се справя книжният пазар, какви са проблемите на издателствата и книжарниците, каква е ролята на изложенията в пандемичната криза? Какви са проблемите пред..

публикувано на 01.12.21 в 08:30

Коледна благотворителна изложба в галерия „Артистика“

Една от големите пловдивски галерии „Артистика“ обединява признати художници и скулптори от цяла България в Коледна изложба около една прекрасна кауза, която за четвърта година вече стопля малките сърца в пловдивските домове за деца, лишени от родителски грижи – Мото Коледа. Под слогана „Отвори сърцето си, дари усмивка!“ се обединяват огромен брой..

публикувано на 01.12.21 в 08:05