Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди декари с изсъхнал бял бор трябва да бъдат изсечени от регионите на Кюстендил и Перник

Снимка: Иванка Петрова

Над 2 000 декара изсъхнал бял бор ще бъде изсечен в регионите Кюстендил и Перник, казаха от Областната дирекция по горите. Причина за съхненето е вредителят върхов корояд, който се активизира през вегетативния период на дърветата - след месец февруари, поясни началникът на дирекцията инж. Здравко Тодоров. Той добави, че има издадено указание да се отсича съхнеща дървесина, не зелена.

Според специалисти лесовъди има и друга причина - този вид е засаждан повсеместно преди десетилетия като противодействие на ерозията и вече е с изчерпан или отслабен потенциал. Грешка е също, че е засаждан на ниска надморска височина - видът  расте над 1000 метра, но по поречието на Струма е засаждан и на 300-400 м. На тази височина почвите не са подходящи и хранителни за вида и той изсъхва и загива, коментират специалисти. .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14