Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи фестивал на православната музика в Троянския манастир „Общение на живите“

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Първият фестивал на православната музика „Общение на живите“ в Троянския манастир ще се проведе от 26 до 28 август 2016 година.
Проявата се организира по инициатива на дамския хор „Общение“ при Троянската света обител и е част от проекта „3С – Култура, творчество, промяна. Дневен ред на творческите градове” с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Троянския манастир „Успение Богородично“ и община Троян.
Организаторите имат надеждата и амбицията фестивалът „Общение на живите” да създаде уникален културен продукт, развиващ богатия културно-исторически и духовен ресурс на региона. С привличането на изявени хорове и певци както от страната, така и от други държави, ще бъде представено на местната общност и гостите богатството на православното песнопение.
Първите участници във фестивала са камерен хор „Средец“ - София, дамски хор „Благовестие“ при храма „Рождество на Пресвета Богородица“ - Поморие, църковен хор при храма „Успение нa Пресветa Богородицa“ - Ботевгрaд, представителен хор на Врачанската епархия „Св. Софроний епископ Врачански” – Враца, и хор „Общение“ при Троянския манастир.
Официалното откриване на събитието е на 27 август (събота) от 10.30 часа, когато е и първият фестивален концерт. Заключителният концерт е на следващия ден от 11 часа след Света Божествена литургия в манастирския храм.
Бъдете сред първите гости на фестивала, за да се насладите на многообразието, богатството и красотата на православното песнопение, сред спокойствието на един от най-впечатляващите български манастири.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00
Консорт „Беншоа“

Възстановената Missa Scaramella

Излезе най-новият компактдиск на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман. Това е премиерният запис на Missa Scaramella от Якоб Обрехт в новореконструираната ѝ версия, създадена от музиколога и композитор Фабрис Фич заедно с Филип Уелър и Пол Колб. Месата на Обрехт върху италианската популярна мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен..

публикувано на 30.09.24 в 14:59

Самочувствие на сцената с оперния певец Окан Сипахиолу

Оперният певец от турски произход Окан Сипахиолу, който живее в Италия, град Катания, се установява в оперния хор на града. Макар да завършва магистратурата си в Турция неговия живот е в Сицилия. Той ни въвежда не само в света на операта и нейния дом Италия, но и в специфичната техника "Александър", с която се занимава. Разказ за това какво..

публикувано на 30.09.24 в 13:05