Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 27 август: Огън

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Голям пожар в Пловдив погълна покрива на три големи тютюневи склада, между тях и двата на Кудоглу, паметник на културата и напълно унищожи вътрешността на единия от тях.
Снимка: БГНЕС

Думата на деня е Огън. Поводът може да бъде края на тридневното плячкосване на Рим от вестготите на 27 август 410, и съответното опожаряване на Градините на Салустий, Базилика Емилия и Базилика Юлия, може да бъде и съвсем български. От Пловдив. Естествено не ни интересува физиката на горенето, а религията, културата и артефакти - нашите си теми. Започваме с простичката констатация, че огънят е ключов елемент във всички познати култури от древността до наши дни. На неговото овладяване са посветени притчи и митологични разкази, като този за Прометей.
Дали замирисва на горящи книги и какво се случва с една от най-големите съвременни писателки - Аслъ Ердоган, задържана в съседна Турция: разговор с издателката Доротея Монова.
Как „чужди” имена се оказват „свои” или коя е фамилията Маунтбатън, разказваме в Бележки върху календара. Почитаме също Ман Рей, Чезаре Павезе, Льо Корбюзие и Валери Петров. Музиката е от „Дъ Продиджи“, „Сент Етиен”, „Блър” и Сезария Евора. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР