Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 8 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 01.34 часа
Запазена марка Радиотеатър
„Ние, убийците“ от Гудмундур Камбан

от 1.34 до 3.00 часа
Заедно след полунощ през лятото
Концерт – класическа музика
• Половин час с популярната музика от 50-те и 60-те години на XX век. Изпълнения на Бинг Кросби, Ал Мартино, Пери Комо, Били Фъри... както и на Нат Кинг Кол, Мерилин Монро, Джийн Кели и оркестъра на Глен Милър.
• Музика от френския композитор Цезар Франк. Соната за цигулка и пиано в ла мажор (изпълняват Шломо Минц и Йефим Бронфман) и Симфония в ре минор (изпълнява Лондонската филхармония под диригентството на Сър Ейдриън Боулт).

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор от Сърбия

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Лавчев, Любка Рондова, Христина Ботева, Любомир Петов и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Игра със слушателите – фестивалът „Аполония”.
• Град Варна и регионът – бизнес и начин на живеене:
- Изграждането на газоразпределителен център край Варна и неговите европейски и регионални измерения.
- Какви са бизнесът и начинът на живеене в града днес и какъв се очаква да бъде ефектът върху тях след изграждането на газоразпределителния център?
• Култура и туризъм:
- Горещо и успешно туристическо лято и очакванията за много гости през септември. Остават, обаче, и проблемите – кои са?
- Обобщение на летните културни фестивали, концерти и празници в града. Също и: какво още предстои?
• Националните културни празници „Албена”.
• Специално място и специални гости:
- „Карин дом” във Варна.
- Един холандец от Варна и неговите нетрадиционни начини да рекламира морската ни столица в Европа.
• Преглед на печата:
- Има ли начин да бъдат комерсиализирани научните постижения и иновациите на българските научни институти и университети? Как да бъдат „отглеждани“ повече млади предприемачи в България и кой да се заеме с това?
- Автомагистрала „Хемус“ – „Тука има – тука нема“ или: ще я има ли автомагистралата, която трябва да свързва най-бедния регион в Европа с останалия свят?
• Културен афиш:
- „Златен фонд“ – 15 години, откакто ни напусна Георги Минчев
- Зимен фестивал на изкуствата в Пловдив и „Зимна приказка“ на Уйлям Шекспир в Кино „Люмиер“ по повод 400-годишнината от смъртта на драматурга.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Без тежки хранителни инциденти за първо лято! Какви са най-честите нарушения в заведенията по морето, констатирани от проверяващите в областните Дирекции по безопасност на храните. В какво да внимават онези, които сега планират почивка? – д-р Георги Митев, директор на ОБДХ Бургас и д-р Златина Димова, директор на ОБДХ Варна.
• Как да разгърнем личностния си потенциал и защо да го правим? Интервю с Даниел Троев и Андрей Ганев от сдружение „Чудо“, които използват иновативни методи за повишаване качеството ни на живот.
• Рубрика „Сигурни“ (съвместно с ДНП): как понякога сами помагаме на телефонните измамници и защо в семейството трябва да се говори за проблема – интервю със Стефан Попов.

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Директно предаване от Празниците на изкуствата „Аполония“
• Какво се случва: 24-то издание на международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ – разговор с директора на фестивала Александър Грозев, испанския сценарист и член на журито Мигел Барос, белгийския режисьор Маню Риш, носителката на почетния приз „Златна Афродита“ за приноса към българското кино на Доротея Тончева и част от екипа на българската комедия „Летовници“.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикални легенди
Вокални миниатюри от песенния албум „Любовни слова“ на Сесил Шаминад; салонни композиции на Камий Сен-Санс; части из Серенади на Волфганг Амадеус Моцарт; песни от Франц Шуберт, Полин Виардо, Гаетано Доницети и вокално-инструментални произведения на Джоакино Росини.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Лабиринти на познанието
Тяло – с лиценз, под наем и по поръчка
• Живеем във времена, когато трансплантацията, донорството, бебетата в епруветки наред с промяната на пола и еднополовото родителство вече са реалност. Колкото до патентите на генномодифицирани растения и животни, те са само въпрос на време – повод да се запитаме дали същото не се отнася и за патентоването на човешкия геном. Този свят, обсебван от тялото в името на здравето, младостта, красотата и информацията налага съществено преосмисляне на биоетиката в контекста на досегашното законодателство. Преподавателят по биоправо Стоян Ставру разказва какво се случва в този смисъл в наши дни и какво предстои в недалечно бъдеще.
• 360 градуса: д-р Людмил Пеев – необходимо ли е въвеждането на юридически ограничения при опитите за заличаване на расови признаци, на пръстови отпечатъци и други подобни телесни трансформации с помощта на пластичната хирургия.
• Вечният двигател: зоологът Тихомир Стефанов – какъв вид пластмаса обича зоопланктонът?

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Вековните дървета на България
Регистър на вековните дървета

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
На фокус: балканското кино
Музика към филми на Емир Костурица („Ъндърграунд“, „Животът е чудо“, „Черна котка, бял котарак“).

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Глупавите маймуни“ (по индийска приказка)

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Фолк портрет
Изявени народни изпълнители и музиканти: Георги Петров, ансамбъл „Пазарджик“, Костадин Варимезов, Бойка Присадова, Величка Златева, Гергана Дачинова, Костадин Гугов, Христо Косашки и други.

от 19.00 до 21.20 часа
Директно предаване от Празниците на изкуствата „Аполония“
Концерт на Цветана Бандаловска и Мариана Цветкова, съпровожда Милен Станев (пиано).

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Коприна“ от Алесандро Барико – 8 част
(премиера)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Финално предаване от лятната серия „Най-доброто от „Аларма Пънк Джаз“ с избрани (някои от тях още неизлъчвани) записи от концерти от последната година и с актуална информация за есенния сезон на „Аларма“

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Джаз клуб
Нови имена в джаза (Тинеке Постма, Никол Хенри, Джош Нелсън, Робърт Гласпър…)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30